O nouă călătorie a Dobreștilor

A început o nouă călătorie a Dobreștilor.

În 2019, odată cu mutarea peste mări și țări până în Brazilia am început o nouă călătorie, cea a educației acasă, adică homeschooling.

Cum am început homeschooling-ul?

Totul a început cu aproape un bagaj plin de materiale, cărți și caiete și promisiunea unui învățător școlit că ne va fi partener în această nouă călătorie. Promisiunea a fost ținută și am colaborat timp de 3 luni foarte frumos. Mulțumesc pentru tot ce ne-ai învățat drag om fain.

Apoi, odată ajunși pe tărâm brazilian, în Salvador, printre lucrurile cumpărate s-a numărat o imprimantă. La ea urma să le pregătesc copiilor diverse materiale cu care să lucreze.

Am ales să urmăm curicula britanică. Pe baza unor obiective lunare am căutat și printat materiale găsite online. Uneori doar printam diverse exerciții și le ofeream explicații suplimentare, dacă era cazul. Alteori, aveam cu ei prezentări.

Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese!

Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese!  Odată cu nașterea lui Darie și cu venirea verii, oceanul ne-a cucerit. Și ne-am lăsat cuceriți. Dar ce să facem dacă a venit și Crăciunul? Și apoi și Carnavalul? Ne-am bucurat în continuare de viața la malul oceanului, iar școala a fost făcută altfel decât în mod tradițional, la masă cu creionul în mână.

Nadia și Horia au învățat să vorbească limba portugheză cu accent de Bahia foarte bine, și-au făcut noi prieteni brazilieni și s-au pus pe studiul arhitecturii caselor de nisip și frunze de palmieri.

Tot în Brazilia Horia și-a descoperit pasiunea pentru tobe și surf, iar Nadia a continuat cu dragostea vieții ei, baletul. Amândoi mergeau și la ore de aikido și pictură cu Sensei Jean Louiss. În plus, au descoperit tecido-ul, sau acrobat yoga.

Ce am găsit când am revenit în România?

Călătoria a continuat. Odată cu reîntoarcerea în țară, am fost surprinși să vedem cât de mult s-a trasnformat școala din cauza pandemiei. Totodată am simțim teama imensă și reală a multor părinți despre ce urmează să fie școala de acum încolo.

Iar noi, din pricina vremii, în special, am revenit la metodele tradiționale de învățare. A fost greu la început cu lipsa libertății de mișcare afară, dar ușor-ușor ne-am adaptat și ne-am găsit un ritm. Iar eu mi-am găsit un nou job. Nu știam cum să îi spun, dar cu ajutor i-am găsit o denumire, acea de arhitect educațional al copiilor.

De azi, am decis în familie, să vă arătăm care este experiența noastră de homeschooling. Cine știe, poate vă inspirăm. Suntem deschiși la orice schimb de experiențe, materiale, cunoștințe și comentarii.

02 comments on “O nouă călătorie a Dobreștilor

  • Ersilia Ghosh , Direct link to comment

    Imi place foarte mult ceea ce v-ati propus si ma bucur ca v-ati decis sa impartasiti experienta! Eu nu am curajul sa fac homeschooling 100% dar incerc sa suplimentez curricula scolara cu activitati care imi par mie importante. As fi foarte interesata sa stiu ce resurse ati gasit online; eu sunt in permanenta in cautare de noi resurse. Si, din partea mea, va sugerez site-ul: https://www.brainpop.com/. Nu este ieftin, dar prima luna este 1 USD. Vad ca Nadia invata engleza – as sugera Duolingo; este un app super bun. Fetitta mea invata franceza cu acest app si rezultatele sunt impresionante.

    • Eugenia , Direct link to comment

      Îți mulțumim că ne urmăriți. A trecut o perioadă în care “am lipsit”, dar de săptămâna aceasta revenim cu postările video sau cu articolele.

      Homeschooling-ul este o treabă serioasă din perspectiva mea, care necesită multă planificare, organizare, resurse de timp, deschidere, răbdare și multe altele. Însă merită tot efortul, după părerea noastră.

      Ca să prinzi puțin (mai mult) curaj îți recomand să citești cartea lui Blake Boles – Why Are You Still Sending Your Kids to School?: the case for helping them leave, chart their own paths, and prepare for adulthood at their own pace. Îți va oferi o imagine despre opțiunile pe care le avem, noi ca familii, pe masă în ceea ce privește educația copiilor. Poate fi răscolitoare pe alocuri, atenție 😉

      Ca și resurse, avem multe, atât offline, cât și online. Enciclopediile le plac copiilor foarte mult, cărți cu întrebări și răspunsuri de cultură generală și nu numai, jocuri precum Dixit, șah, GO-pe care urmează să îl descoperim anul acesta. Din zona online, folosim materiale de pe BrainPop, MyMaths, MathsWatch, iar pentru limba engleză folosim momentan materialele furnizate de școala Wolsey Hall Oxford și câteva materiale din Singapore atât pentru partea de gramatică, cât și cea de comprehension.
      Noi, părinții, ne dorim să le oferim mai multe opțiuni și să psătrăm încă vie dorința de a descoperi lumea cu ajutorul cărților, experimentelor și mai puțin cu ajutorul calculatoarelor, cel puțin la această vârstă.
      Tragem tare cu engleza pentru ca apoi să putem învăța mult mai multe limbi străine prin metoda lui Michel Thomas
      Mulțumim încă odată pentru cuvintele frumoase și mesaj și sperăm ca noile postări să te inspire.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *