Încă sunt în Spitalul Privat Sanador din Bucureşti, unde sunt internată după naşterea micuţului Horia Nicolae.
În seara asta nu pot dormi văzând cum realitatea crudă şi brutală a preconcepţiilor, lenei şi etichetelor puse oamenilor cu atâta uşurinţă, loveşte tinerele mame care au venit aici să îşi nască bebeluşii.
De 2 zile ne-a fost pus în frunte şi pe uşa rezervei stigmatul “DOMNUL ALĂPTAT EXCLUSIV”.
Cine a făcut asta? O bună parte din personalul secţiei de Neonatologie.
Cu ce drept? Că ei pot şi refuză să respecte dorinţa mea de a-mi alăpta copilul şi de a refuza biberoane cu lapte praf.
De ce o fac? Pentru că le e greu (dar cuvântul potrivit ar fi LENE) să meargă în cele 10-12 saloane de pe etaj şi să înveţe tinerele mame să îşi alăpteze pruncii.
Pe ce bani? Pe minim 5000 RON pentru o naştere naturală şi minim 8000 RON pentru o operaţie cezariană.
Platiţi de cine? De părinţii care aşteaptă de la spitalele private nişte servicii bazate pe respect şi bunăvoinţă.
Dar ce se întâmplă de fapt în Spitalul Privat Sanador?
Aceşti angajaţi sunt sau au fost “lucrători” în spitalele de stat unde părerile părinţilor contează prea puţin pentru a fi cerute sau luate în seamă, chiar şi atunci când sunt exprimate explicit.
Şi după ce şi-au însuşit foarte bine această atitudine “de stat”- după cum îi spune şi numele conform Maestrului Toma Caragiu – o exercită din plin şi cu nonşalanţă şi în Spitalul Privat Sanador din Bucureşti.
Şi ca să nu mai vorbesc doar la modul general vă dau câteva exemple de acţiuni, atitudini şi situaţii trăite de ieri încoace:
– în anexa contractului semnat există următorul “beneficiu”: “Consiliere în alăptare”. Această consiliere înseamnă aducerea copilului la sânul mamei, încercarea timidă de a prinde cu 2 degete sfârcul mamei şi a-l introduce în gura micuţului şi apoi oferirea de explicaţii ca acestea: “Ei, trebuie să aveţi răbdare câteva zile, laptele nu vine aşa usor.” sau “Ce credeţi că aveţi acolo mai mult de 2 stropi?” sau “Aveţi timp după ce ajungeţi acasă să faceţi asta.”
Replicile astea i-au fost adresate mămicii Silvia, cu care am împărtit rezerva şi care a venit aici tocmai din Buzău să o nască pe minunata ei de fetiţă, crezând că aici va găsi acel respect şi acel sprijin pe care în maternitatea din Buzau ştia că nu îl va primi.
– dintre cei 12 copii născuţi în ultimele 2 zile pe secţia de la etajul 4 al Spitalului Privat Sanador, Horia Nicolae este singurul copil alăptat exclusiv cu sân. Stigmatizarea a fost foarte clar făcuta pe tabla din camera nou-nascuţilor cu marker roşu si litere de o schioapă;
– mamele sunt sfătuite să îşi lase copiii pe secţie şi să ia între timp o pilulă magică numită DORMICUM, care le aduce un Moş Ene pe la gene toată noaptea, în timp ce hrana bebluşilor este exclusiv lapte praf;
– tot dintre cei 12 copii născuti de luni încoace, Horia Nicolae este singurul bebeluş care doarme noaptea cu mama lui în cameră. Restul sunt aliniaţi şi adormiţi la unison cu miraculoasele biberoane cu lapte praf;
– ca Horia Nicolae să poată dormi noaptea cu mine în salon am dat ieri seara cu subsemnatul sub o fraza precum: “Mi s-au explicat potenţialele riscuri la care este supus copilul, le-am înţeles şi mi le asum.” Cu stimă, Eugenia Dobrescu, aş fi adăugat :);
Legat de acest punct, aş avea o întrebare retorică: după ce ajung acasă cu copilul, cine îmi mai expune aceste riscuri şi cine e responsabil şi dă cu semnatura?
Repet că toate exemplele de mai sus sunt doar ale unei părţi din personalul spitalului şi a secţiei de nou născuţi.
Slavă Domnului că am întâlnit totuşi persoane care ne priveau cu drag şi zâmbete pe faţă. Chiar şefa moaşelor m-a etichetat “O mamă năzdravană”, cu toate conotaţiile bune şi cu admiraţia de rigoare.
O altă doamnă doctor neonatolog mi-a mărturisit că şi-ar dori să întâlnească cât mai multe mămici atât de dornice de a-şi alăpta bebeluşii.
Un lucru îmi este clar: în viaţa întâlneşti 2 feluri de oameni: OAMENI şi OAMENI! Totul ţine de alegerile personale şi susţinerea dorinţelor cu toată încrederea, mai ales în faţa oamenilor despre care am vorbit în prima parte a articolului.
Vă doresc să întâlniţi OAMENI adevăraţi, deschişi la minte şi la suflet care nu pun oamenii în cutii sau le lipesc pe frunte etichete!
Eu plec din spital cu bucuria că am împărţit camera cu o mămica care deşi speriată a ascultat ce i-am povestit despre alăptare şi a ales să îşi ţină micuţa lângă ea zi şi noapte şi să o alăpteze!
Felicitări Silvia şi Antonia Maria. Sunteţi puternice şi vă mulţumesc pentru asta!
Later Edit: în urma numărului mare de comentarii am descris Experienţa completă a naşterii în Spitalul Privat Sanador
dragilor, felicitari! sa va traiasca puiul, sa fie sanatos tun si sper din suflet sa va acomodati repede in noua formula. formula de familie de 4, nu de lp 😀
cat despre sanador… sincer, nici nu ma asteptam la altceva 🙁
@Diana: Mulțumim Diana din suflet pentru urări, mai ales cea cu formula :)! Ne bucurăm mult să vedem cât de mulți oameni faini ne sunt alături.
Despre povestea cu Sanadorul am să revin după ce citesc toate comentariile cu mai multe informații (într-un later edit), tocmai pentru a reda cât mai bine realitatea, influențată ce-i drept de părerea personală și ideile în care cred.
Toata admiratia! Bravo copii! Sa fiti sanatosi si fericiti 🙂
@Dana: Să fim sănptoși, că voinicei suntem slavă Domnului! Mulțumim nășică de Nadia, vă pupăm și să ne vedem cu bine mâine!
Poate ca eticheta de pe usa sau de unde era era pusa pentru ca asistentele de acolo sa stie de optiunea voastra si sa nu vina cu biberoane.
Poate sunt mame care sunt prea sfarsite dupa operatie ca sa se poata dedica din prima 24 de ore pe zi unui bebe. Poate pentru ele s-a gandit varianta ca pe perioada celor 3 zile de spitalizare copii sa poata primi noaptea si lp.
Poate unii bebelusi sunt prea mici pentru a fi suficienti cei 2 stropi de lapte pe care ii au unele mame la nastere.
Sunt motive si motive. Nu neaparat rea-vointa. Nu neaparat lenea mamelor.
Trebuie doar sa fii dispus sa privesti problema din mai multe unghiuri.
Sanatate lui Horia
@Roxana: Mulțumesc Roxana pentru urările de bine!
Cuvântul etichetă folosit în postare avea nevoie de niște “”. Și da, ai dreptate, eticheta asta avea și rolul de a aduce la cunoștința personalului că noi nu dorim lp sub nicio formă.
Știu că dorința de alăptare este una strict personală a fiecărei mame în parte. Mai știu că unele mame își doresc ca după operație să se odihnească, dar știu că există și mame care după aceeași operație de cezariană își doresc doar un singur lucru: să îl aibe aproape pe copilul tocmai născut. Și aici este o dezicie personală.
Motive și situații sunt nenumărate. Ce mi-aș fi dorit eu să văd în acest spital e următorul lucru:
-atunci când personalul medical întâlnește mame care își doresc cu tărie să alăpteze sau să stea cu bebelușul lor de la bun început, acesta să facă TOT CE-I STĂ ÎN PUTINȚĂ să îndeplinească aceste dorințe.
Dacă același personal medical se conformează fără ezitare și alte comentarii dorințelor acelor mame care cer să se odihnească pe timpul nopții, de ce celelalte mămici care doresc alăptare exclusivă și rooming-in sunt privite ca niște ciudate? Asta este de fapt ceea ce m-a scos din sărite pe acea tură.
optiunea voastra..scuze..m-am grabit
Felicitari pentru Horia Nicolae! Si felicitari ca in clipe atat de obositoare pentru tine, ai facut efortul de a te lupta acolo pentru alaptare, si de a informa lumea (si acolo, si aici) despre importanta alaptarii exclusive de la inceput! Sa fiti sanatosi!
Sarbatori frumoase!
@Raluca: Mulțumesc Raluca pentru gânduri și urări! Efortul de care vorbești s-a transformat în foarte scurt după ce am văzut deschiderea Silviei într-o plăcere. Ea și fetița ei merită toate felicitări noastre!
Sărbători frumoase și vouă!
Sa va traiasca, sa creasca mare, frumos, sanatos si fericit!
Foarte trist ce ai scris si foarte adevarat. Eu am nascut tot la privat, la Medlife si se intampla fix la fel.:(
@Cristina: Mulțumesc Cristina pentru urări. Fie ca sănătatea, frumusețea și fericirea să însoțească toți copilașii!
Povestea mea poate părea tristă acum, fără multe alte detalii despre care vă voi vorbi în următorul post. Așa că stai aproape! 🙂
V-au scris pe USA REZERVEI? :O mama, cata nesimtire. Io nu mi-as fi putut tine gura, as fi facut scandal sigur… te felicit ca tu ai reusit 😀 Voi sunteti MINUNATI… sa va traiasca puiul mic si sa fie… sanatos si alaptat exclusiv 😀
@Ilinca: Nu Ilinca, nu a scris nimeni pe ușa rezervei așa ceva. Scandalul în astfel de cazuri nu poate aduce nimic bun, ba din contră. Și în plus de asta, nici nu era momentul să intru într-o luptă de putere.
Mulțumim pentru urări și sărbători fericite!
Felicitari dragilor.MA bucur sa va vad.Tanarul este un dulce.Iar voi sunteti niste parinti nazdravani care in mod cert veti face tot ce e mai bine pentru puii vostri.Si la sanador si la regina maria e cam la fel.Am o prietena care a nascut primul copil la regina maria si au plecat de acolo cu supliment de lp.Ajunsa acasa ea s-a dumirit repede cum stau lucrurile si puiul ei a fost alaptat exclusiv pana la 6 luni si acum la 1 an tot tzitzi e baza.Dar daca ea nu ar fi stiut …..din ajutorul primit acolo ar fi ajuns pe lp.Acu sincer citind povestea ta eu mustaceam ca mi te imaginam vb cu ei :)) si zambind amuzata la toate replicile gen “nu are cum sa ii ajunga laptele tau acum””o sa vina laptele”, “profita sa te odihesti ca pe urma vezi tu acasa” etc etc.Mie mi=au zis la spital ca ce insist atat sa stau cu el ca o sa il am toata viata acasa de ce ma zbat sa stau cu el in loc sa dorm :)))))).Da macar am nascut intr-un spital de stat la care stiam eu cam ce pretentii pot avea.Una peste alta va pupam va felicitam asteptam sa cresteti putin si va vizitaaaaam.Pupam cu mult drag familia frumoasa si va rugam sa transmiteti surorii mai mari felicitarile noastre!
@Ioana: Mulțumim dragilor. Năzdrăvănia asta ne-a adus numai lucruri minunate în viață până acum. Sperăm și de acum încolo 🙂
Apropo de asta, continuarea discuției avute într-una dintre seri cu dna. Cristina-șefa moașelor, a fost cea în care îmi spunea că și-ar dori să ne mai întâlnim peste vreo 15-20 de ani ca să ne audă vorbind despe copiii noștri crescuți în acest mod “năzdrăvan” (cu sens pozitiv). I-am răspuns că și eu mi-aș dori să ne mai întâlnim și că deși nu știu cum va fi peste 15 ani, pot cu siguranță să-i povestesc ce s-a întâmplat în cei 1 an și 7 luni de crescut o Nădioară în acest mod “năzdrăvan”. Mi-a zâmbit cald, m-a felicitat și a plecat.
Îmi pare bine că până la urmă și prietena ta a avut urechi să audă și să ia decizia de a-și alăpta copilașul. Într-adevăr, un lucru extrem de important în orice domeniu este INFORMAREA. Și aici cred că românii suferă. Dar am speranța că asta se va schimba, mai întâi la nivelul spitalelor private, unde considerentele economice sunt altele decât cele de la stat și apoi încet încet și la stat.
Totul ține de oameni, indiferent despre ce vorbim.
Vă pupăm și noi cu mare drag și vă dorim Sărbători fericite!
Felicitari pentru micul Horia Nicolae! Sa aiba parte numai de bucurii toata viata!
Pot spune ca si la Clinica Eva din Brasov consilierea in alaptare lipseste, dar am avut in schimb multe alte avantaje: o nastere in apa fara anestezie, am stat cu bebelusul si cu sotul in rezerva, l-am alaptat singura si m-am descurcat.
Multumiri inca o data directorului Aurel Ionel si dr Cristian Baiulescu (Clinica Eva din Brasov)
si “Mame Pentru Mame” pentru Planul de Nastere.
Cred ca Planul de Nastere ar trebui implementat in toate spitalele din Romania, pentru ca asa optiunile viitoarei mamici vor fi respectate.
De asemenea, cred ca un consilier in alaptare bine intentionat (nu mituit de companiile de lapte praf) trebuie sa existe in fiecare maternitate.
Sarbatori fericite!
@Mara: Mulțumesc Mara pentru urări!
Mă bucur că experiența avută în clinica Eva din Brasov a fost una pozitivă după ce ai tras linie. Simt, mai ales după toate reacțiile și comentariile primite, să expun și eu întreaga experință. Așa că stai aproape, povestea continuă 🙂
Sărbători fericite!
Felicitari si sanatate!
Este foarte frumos ce zici tu dar ar suna si mai bine daca nu ai face o virtute din asta(alaptarea);milioane de femei alapteaza zilnic in toate conditiile si nu fac caz despre asta.
Nu mi-o lua in nume de rau dar sunt avizata sa vorbesc despre asta deoarece am nascut acum 6 luni la Sanador, am alaptat din a doua zi, lucru care se intampla si in prezent din fericire.
Legat de nasterea la sanador nu am ce sa le reprosez, m-au ingrijit, au ingrijit micutul, ne-au oferit servicii profesioniste, siguranta, caldura si confort.Este adevarat ca nu toate asistentele sunt la fel de prompte dar eu de obicei nu fac un caz din asta si sunt mai toleranta. Cat despre alaptare, mi-au adus copilul, mi l-au pus la san si si desi completau cu lapte praf mi l-au adus la fiecare masa si l-am hranit la san. Ziua statea integral cu mine iar noapte il luau pentru a putea sa ma odihnesc si sa ma duc cu forte proaspete acasa unde urma sa fim doar noi si bebele.
Mi-a mi-a fost foarte bine asa, m-am odihnit, bebe a stat in cele mai bune conditii si asa am ajuns fericiti acasa. Cat despre consilierea in alaptare- nu exista asa ceva, fiecare copil e unic, fiecare mama la fel, sanii femeilor difera, forta copiilor, frecventa laptelui etc. Alaptarea este un proces care trebuie deprins atat de mama cat si de bebelus cu rabdare si calm. La noi a durat 2 luni pana cand alaptarea a devenit o placere pentru amandoi si nu am mai stat 1 ora la o masa….. dar nu sunt responsabili cei de la sanador pentru asta….
Faptul ca am optat pentru mai mult confort si ajutor in maternitate nu inseamna ca sunt mai putin mama devotata copilului meu sau ca ei descurajeaza mersul natural al lucrurilor.
Inca o data va doresc sanatate, rabdare, tact si bucurati-va de fiecare moment, zambet, planset, tipat al puiului vostru!
Sarbatori fericite!!!!
@Adina: Mulțumesc Adina pentru urări!
Cuvântul “virtute” mi se pare ca fiind prea mare și important pentru ceea ce am expus în acest post. Eu i-aș spune mai degrabă o susținere (poate mai îndrăzneață) a punctelor de vedere personale.
În următoarea postare am să vă povestesc întreaga experiență a nașterii în Spitalul Sanador. Aici am vorbit doar despre o mică parte din tot ce s-a întâmplat, care m-a nemulțumit destul de tare.
Odihna ta ca mamă, dorința de a nu avea bebelușul în cameră noaptea sau acceptarea pe timpul nopții a formulei de lp sunt deciziile tale personale. Cum te fac ele să te simți: mamă “adevărată” sau “mai puțin mamă devotată”, știi doar tu. Mă bucur că ești mulțumită cu deciziile luate, oricare ar fi ele. Așa mă simt și eu.
Sănătate și fericire și vouă și spor în tot ceea ce vreți să faceți!
Sărbători fericite!
In primul rand sa va traiasca Bebelusul. sa fie sanatos si sa va bucurati de el. Asta este cel mai important lucru.
Restul sunt detalii…In calitate de parinte a doua fetite, una nascuta la privat iar alta la stat… a treia oara daca va fi cazul va fi la stat :). Oricata spaga as da ies mai ieftin, iar doctorii si asistentele sunt Profesionisti. Cand sotia mea a nascut la Privat, o colega cu o complicatie a fost dusa de urgenta la…. POLIZU…
Numai bine!
@Mihai: Mulțumesc Mihai pentru gândurile trimise lui Horia și nouă totodată! Vi le trimitem retur și ție, soției și celor 2 fetițe!
Și la noi prima naștere a avut loc într-un spital de stat, mai exact Spitalul Filantropia. Experiențele sunt diferite, iar în următoarea postare vă voi spune ce aș alege pentru o eventuală a treia naștere 🙂
Numai bine și vouă. Sărbători fericite!
Felicitari ! …si pentru toata taria ta!Esti un exemplu demn de urmat!O imbratisare calda iti daruiesc!
@Rox: Mulțumesc Rox! Vezi că i-am dat numărul tău Silviei, în cazul în care are nevoie de consiliere în alăptare 🙂 Sper să te sune dacă este cazul.
Te îmbrățișez cu foarte mare drag și eu. Mulțumiri și felciitări pentru ceea ce faci cu mamele care își doresc să alăpteze prin intermediul “La Leche League Romania” (http://lll.maternet.ro/).
Un Crăciun fericit vă doresc!
Felicitari si toata admiratia! Este decizia corecta de a alapta copilul imediat dupa nastere, exclusiv la san pe cat se poate si cat mai mult timp! Mi-am alaptat fetita 2 ani si 9 luni, iar pana la un ani si 3 luni a primit doar laptele meu (apoi combinat). Acum are 8 ani si inca mai tine minte cum o puneam la san, ca laptele meu era mai bun decat cel din cana si ca “din ziua cand s-a terminat laptele” a devenit fetita mare 🙂
Sanatate si succes la alaptat!
@Vaca Verde: Felicitări și toată admirația și vouă! Povestea ta mi-a plăcut foarte mult și mi se pare foarte emoționantă. Felicitări încă odată și multă multă sănătate!
Sărbători fericite întregii familii de “fetiță mare”.
Sa va traiasca minunea de Horia Nicolae! Asteptam mai multe poze. Iar ce s-a intamplat la Sanador este nimic! Doar traim in Romania… Care nu sfarseasca sa ne surprinda, cu bune si cu rele… Noi va dorim sarbatori asa cum le visati, mos bogat pentru Nadia, pofta de mancare si de somn pentru Horia si putina liniste pentru voi, ca sa savurati frumusetea de care v-ati inconjurat. Cu mult drag, noi toti
@Florena: Mulțumim draga noastră pentru urări! Vă dorim și noi multă fericire și Sărbători fericite. Vă așteptăm în vizită ca să vedeți și voi Voinicelul care s-a acomodat foarte bine până acum cu noi și cu ce e în jurul lui 🙂 De savurat frumusețea de care vorbești, fii sigură că o savurăm; asta ne stă în caracter 🙂
Vă pupăm și vă îmbrățișăm cu mare drag,
Dobreștiix4
Felicitari!Multa sanatate si somnic la toata familia.
Parerea mea e ca ai prea multe pretentii de la un sistem sanitar. Nu cred ca nicaieri in lumea asta gasesti un spital cu pretentiile emise dintr-un simplu fapt, nu este responsabilitatea lor sa il alapteze, e a ta. Evident ca una e sa ii bage pe gat lapte praf si una e sa fie prietenosi, dar sa nu exageram.
Iar foaia te-au pus sa o semnezi pentru ca probabil vroiai sa dormi cu el in pat, ceea ce sincer, daca eram si eu din administratie, as fi facut acelasi lucru. Dormitul in acelasi pat implica niste riscuri pe care ei pur si simplu nu vor sa si le asume. Si mai bine sufli in iaurt decat sa te trezesti dupa cu un proces de la o mama isterica care se vaita ca ce idioti sunt la spital pentru ca nu au sfatuit-o sa faca x si y.
@Alina: Mulțumim Alina pentru urări și gândurile bune!
Cred că este un lucru bun să ai anumite dorințe și să ți le îndeplinești, indiferent că este implicat un sistem sanitar sau că este vorba doar de tine. Fără a avea niște dorințe în care credem cu adevărat și pentru care luptăm nu am fi mai buni.
Nu am considerat niciodată că alăptarea este responsabilitatea altcuiva decât a mea. Ce m-a frustat este că unele persoane au privit cu sfidare această dorință atât de îndârșită a mea de a alăpta și mai mult că puneau “bețe în roate” mămicii Silvia care avea clar nevoie de ajutor în a reuși să alăpteze.
Despre foaia pe care am semnat-o am să vorbesc puțin în următoarea postare. Eu mi-am dorit să-l am pe bebe cu mine în cameră, nu neapărat în pat. Aici ai făcut o presupunere, îmi pare rău. Și oricum, te-aș întreba ce se întâmplă când ajungi acasă? Nu iei niciodată copilul cu tine în pat de teama că îți vei strivi copilul? Eu i-am luat pe amândoi, fără teamă, dar poate alți părinți nu au făcut-o. Este o alegere personală.
Sărbători fericite și multă fericire micuței voastre!
Dragilor sunteti FORMIDABILI si voi si bebelacul vostru! Sa fiti puternici si uniti si iubitori exact asa cum ati fost la nastere! OMUL sfinteste locul – sunt convinsa ca daca ne adunam destui sfinti cu curaj si iubire vom schimba maternitatile din Romania. CRACIUN FERICIT!
@Ana: Mulțumim Ana pentru urări! Vă dorim aceleași lucruri și vouă, care sunt și mai “năzdrăvani” 🙂
Într-adevăr, zicala asta cu Omul sfințește locul este 100% adevărată, indiferent despre ce vorbim.
Crăciun fericit!
Sa va traiasca piticul si sa fie sanatos!
Si eu am nascut tôt acolo, acum 4 luni si am avut mari probleme cu alaptatul, am nascut cu cezariana si nu imi venise inca laptele, nu aveam sfarcuri, etc! Probleme pe care a trebui sa le rezolv singura, cand am iesit de acolo, pentru ca pana la externare, am intalnit o singura asistenta la neonatologie care sa ma invete cum se pune copilul la un san fara sfarcuri si cum se folosesc mameloanele de silicon! Am fost si pusa in situatia penibila de catre alta asistenta in care sa mi se spuna: “Vreti sa alaptati? Pai e simplu… puneti copilul sa suga” si sa paraseasca salonul…
Nu mi-l lasau noaptea pentru ca, ziceau ele “sa mai pot sa dorm inca o noapte -doua ca dupa ce plec acasa…” Si dupa ce l-am gasit in a doua noapte pe patura incalzita pentru ca urlase de foame, nu l-am mai lasat.
Asta dupa ce da, nasterea costa cat costa….
@Mădălina: Mulțumesc Mădălina pentru urări! Fie că și voi să fiți sănătoși și fericiți!
Îmi pare rău că ai întâmpinat atâtea probleme, dar mă bucur că le-ai rezolvat. Asta îi spuneam și Silviei în acea noapte: ai încredere în tine și în fetița ta și vei reuși, chiar dacă nu primești ajutorul de care ai nevoie! Și eu am întâlnit oameni faini, dar despre ei am să vă vorbesc în următoarea postare!
Sărbători fericite!
Felicitari pentru atitudinea normala, atat de rar in timpurile noastre 🙂 si sa va dea Domnul multa bucurie alaturi de micutul vostru.
Nici in Timisoara situatia nu difera prea mult, exista un procent mic de oameni constienti si unul la fel de mic de oameni care se desteapta, in timp ce majoritatea accepta reguli absurde si atitudini kafk-iene (nu cred ca exista acest adjectiv, dar altul mai bun nu imi vine acum :)). Credeam ca in Bucuresti, unde e mai activa miscarea mamicilor pentru attachment parenting deja s-au schimbat lucrurile, dar vad ca m-am inselat.
Pic cu pic, strop cu strop, fiecare poveste se poate schimba daca cineva are timp si chef sa nu taca din gura, sa nu accepte si sa nu se resemneze.
Mult succes, Dobrestilor!
Cu prietenie,
Raluca
@Raluca: Mulțumesc Raluca pentru urările de bine! La fel de bucuroși să fiți și voi!
Cred că oameni faini și mai puțin faini găsești oriunde în România. Iar cei faini fac diferența. Mi-aș dori ca asta să conștientizeze managementul Spitalului Privat Sanador sau oricărui alt spital privat românesc.
Cum spui și tu, pic cu pic, strop cu strop, lucrurile se pot schimba și în București, și în Timișoara și în toată țara 🙂 (uite că mi-a ieșit și o rimă).
Mulțumim și Sărbători fericite Raluca!
Sa cresti mare si puternic, asa cum am vazut-o eu pe mamica ta, printre randuri, Voinicel!
Sincer, am ramas siderata de asemenea comportament intr-o clinica privata, cand totul se face (sau uite, ar trebui sa se faca) ALTFEL decat in maternitatile de stat! Eu am ales “privatul” din considerente simplu de imaginat, dar chiar am avut parte de ceea ce mi-am dorit! Am facut vreo doua sute si ceva de kilometri pana acolo, dar sincer a meritat! Chiar m-au invatat cum sa alaptez, cu toate ca eram tare speriata si cu gandul la mitul “cand e cezariana, mama nu mai are lapte prea curand sau chiar deloc!”; m-au invatat cum sa pun un scutec la copila, m-au invatat ca mama trebuie sa fie aproape de copilul ei inca din primele clipe!
Sarbatori cu bine si linistite, ganduri bune de la noi!
@Ancuța: Mulțumesc pentru urări dragă Ancuța!
Mă bucur că ai avut o experiență minunată cu nașterea într-o clinică privată. Am să povestesc în următoarea postare cum mi s-a părut și mie întreaga experiență la Sanador, asta pentru a finaliza tabloul început cu această relatare.
Sărbători fericite și luminoase întregii familii!
Mandria alaptarii !
Felicitari pentru frumoasa familie si noul membru, precum si pentru atitudinea excelenta pe care o adoptati !
Sanatate si curaj !
Sarbatori Fericite, cadourile le-ati primit deja 🙂
@Sînziana: Mulțumim din suflet pentru urări!
Într-adevăr, cadourile noastre de Craciun au fost anul ăsta din altă sferă, mult mai frumoasă și aducătoare de bucurie!
Sărbători fericite și ție. Sînziana!
Felicitari! Multa sanatate si fericire. E un scump piticul.
Povestea cu Sanador e o poveste clasica pe care am auzit-o si din alte parti din pacate.
@Răzvan: Mulțumim Răzvan, așa zicem și noi, că e scump Voinicelul 🙂
Povestea continuă, așa că stai aproape de noi!
Sărbători fericite!
Nu esti singura de la care am auzit aceasta poveste cu alaptatul la Sanador. Imi povestea o mamica ca de abia dupa 2 saptamani a reusit sa-l faca pe bebe sa ia sanul, dupa ce in spital i-au dat numai biberon.
@Raluca: Sunt experiențe și experiențe. Îmi dau seama cât de grele au fost cele 2 săptămâni pentru mămica de care vorbești și bebelușul ei. Și pote cât de aproape a fost uneori de a renunța la alăptare din cauza stresului aferent. Tocmai de aceea, mi-aș dori ca în toate spitalele din România, mai ales în cele private să existe consiliere adevărată în alăptare.
Felicitari si tot cee mai bun pentru voi!
Nu ma asteptam sa se petreaca asa ceva intr-un spital la care platesti.Eu sunt o norocoasa . Am nascut la Maternitate la Braila cezariana si nu aveam prea multe asteptari dar am avut un dr. neonatolog extraordinar care mi-a explicat exact care sunt beneficiile alaptatului si m-a incurajat sa alaptez ( ceea ce fac cu succes de 25 de luni).Cat am fost la terapie nu a stat bb cu mine , si il aduceau cam rar la alptat , dar nu a primit nimic altceva , pt. ca nu dadeau suplimente la copii decat pe prescriptie medicala. In aceeasi Maternitate , un alt medic neonatolog prescria lp tutturor copiilor , indiferent daca mamele aveau sau nu posibilitatea sa alapteze. Cred ca ai mare dreptate cand spui ca sunt Oameni si oameni. Asta e , nu toti vor sa faca ceea ce este corect , multi fac doar ce este comod.
@Cristina: Mulțumim pentru urări. La fel să vă fie și vouă!
Felicitări că îți alăptezi copilașul și acum, când are 25 de luni! Felicitări și celor din maternitatea de stat din Brăila, pentru că fac lucrurile despre care ne povestești. Cum puneam, există Oameni și oameni, oriunde în țara asta! Important e ca cei care sunt Oameni să iasă în țară și să schimbe puțin câte puțin lucrurile în direcția naturală și firească, nu în cea comodă și aducătoare de bani.
Sărbători fericite întregii familii!
“Parerea mea e ca ai prea multe pretentii de la un sistem sanitar. Nu cred ca nicaieri in lumea asta gasesti un spital cu pretentiile emise dintr-un simplu fapt, nu este responsabilitatea lor sa il alapteze, e a ta.”
Soția mea a născut în Irlanda și spitalul întrunea toate „pretențiile” emise de Eugenia, deci se poate. Să-ți dau niște exemple.
1. Înainte de naștere am mers la un curs de câteva săptămâni (unde mergeau toți viitorii părinți). Cel puțin două ore au fost dedicate alăptatului la sân: ce avantaje și dezavantaje are, cum se face (cu vizionare de filme educative), anecdote de la foste mămici din spitalul respectiv.
2. La jumate de oră după naștere soția mea era cu copilul în pat. La fel ca toți ceilalți copii.
3. Soția mea a spus că nu vrea să i se pună suzetă în gură copilului … și nu i s-a pus. Nimeni nu a comentat.
@Rgrig: Deci se poate. Yeyyyy 🙂
Felicitari si bravo pt ca ai ales sa iti alaptezi bebelu!!si eu am o fetita de 7 luni si inca hrana ei primara o reprezinta sanul;) multa sanatate!!:*:*:*
@Lia: Mulțumesc Lia și felicitări și ție că ai ales alăptatul în locul formulei 🙂 La cât mai multe luni și de acum încolo.
Hai ca informatia primita de la Ana Maita pe canale FB-mamicesti despre cum ca trebuie sa citim, m-a facut sa ma ridic din pat la o ora incredibil de matinala si sa scriu. 🙂
Bun venit Horia si ma scuzi ca o sa incep direct sa comentez! 🙂
Parerea mea este ca este: e TRAGIC (desi sunt genul care merge cu umoru’ pana dincolo de limite), si al naibii de frustrant sa vezi cum normalul este exceptie si exceptiile ne aglomereaza mintile si cotidianul.
Da, experienta voastra este una “normala”, specific spitalelor private romanesti pe care nu le mai suport. La propriu! M-am saturat si plictisit ca toate prietenele mele ce au ales o cale de 5* pt nasterea minunilor lor, sa primeasca tratament de 5* pt cazare (uneori si pt masa, dar ca stil de servire, nu ca si continut) si ATAT.
Mie nu mi se pare ca te-ai batut cu pumnul in piept ca alaptezi exclusiv. Mi se pare doar ca ti-ai exprimat niste of-uri :). Si daca tu nu oftezi, X si Y nu ofteaza, NIMENI nu ofteaza, ne-etichetarea va lasa biberonul sa primeze, iara spitalul va ramane la rang de HOTEL si atat!
Eu am nascut la stat (CF2) si ever nu as naste la privat. Am stat cu copilul in salon din primele ore de viata (a scapat cu LP, dar ce stiam eu acum 1 an despre LP? Mai nimic… Desi ma consideram o viitoare mamica foarte…informata). Am luat-o langa mine in pat ori de cate ori am simtit nevoia. Nici prin cap nu mi-a trecut ca ar putea cineva sa ma puna sa semnez cum ca omor copilul daca il tin langa mine. Pe cuvant daca nu mi se pare si aberant si … ilegal (desi e un cuvant pretentios). Desi fiecare spital joaca dupa propriile reguli si legea este una interioara. Doar dai niste bani, ca sa te supui lor…
Mi se pare nepotrivit sa nu ai asteptari, cand faci un efort financiar de o asemenea amploare. Te astepti la educatie maternala, la pregatire pt primele saptamani de crestere a copilului. Si primesti un cearceaf curat si atat. Plus niste zambete false. Mi se pare, din nou zic, super TRIST!
Scriu, sterg, scriu, sterg si nu stiu cum sa cuprind esenta a tot ce simti si imi vine sa spun.
La cursuri pre-natale stiu ca ati fost, deci nu intra in calcul ca nu stiati despre ce va urma. Poate si de aici forta de analiza si nazdravenia:)
Gratie lui Petre am ajuns si eu la Ramona Rosu, fapt ce mi-a schimbat viata, fara exagerari, pt ca am invatat in 6 cursuri, cat altii intr-un an 🙂 Fara a exagera. A fost mobilizarea aia interioara de care aveam nevoie. Deci eram pregatita sa nasc si, cel mai important, eram pregatita pt spitalul romanesc.
Au fost 3 zile de eu si bebe. M-am organizat singura si am trait 3 zile singura, vizitata, ocazional de niste doamne asistente. Poate si pt ca au vazut ca nu au cu ce ma ajuta. Eram in lumea mea:)
Decat cu ajutorul lor, mai bine cu nestiinta mea:). Am vazut cum ii faceau baie, am stat singura intr-un salon normal, de 3 paturi. Nu am avut asteptari si nu am avut deceptii.
Insa de cate ori am vizitat o mamica la privat, am innebunit efectiv.
Mama respectata in cearceaful ei alb. TV-ul pornit. Florile in glastre, nu in sticle de plastic ca la stat. Tava de mancare cu capac, servita impecabil, la pat. Personal cu zambet fals, impecabil si el. O lume falsa de la A la Z. Pt ca la 5* totul trebuie sa fie PERFECT. Mai ptuin NORMAL, insa aparent MINUNAT. Siu cu ce au ramas prietenele mele din experienta spitaliceasca (in afara de faptul ca majoritatea au nascut cu cezariana, caci medicii nu au timp de naturaletea care poate ar fi fost benefica in multe din cazurile de care zic): cu ideea ca putin LP nu are ce sa strice (si dupa 1-6 luni au intarcat – evident ca nu toate. majoritatea), cu ideea ca nu se descurca singure, cu ideea ca nu au lapte suficient ca asa sunt ele facute, cu ideea ca noptile sunt facute sa dormi si, vai, ce ma fac ca bebe ma super-solicita si nu mai dorm 10 ore ca la spital.
Nu ironizez si nu fac o tragedie. Spun doar ca pt mine, nasterea in sistem privat, in Romania, este pasaportul spre deziluzie, ar articolul vostru este doar o normalitate pe care am observat-o de cand ma intersectez mai intens cu aceasta lume. As vrea decat sa subliniez ca lipseste cu desavarsire pregatirea personalului pt o pregatire cu adevarat utila a proaspetelor mamici. Sa treci cu mamica prin chinuri, transpiratie, deceptii si durerea fizia, sa te dedici, sa o ajuti sa se ridice, sa o ajuti sa plece alaptand exclusiv, sa o ajuti sa invete cum sa-si dozeze efortul, timpul, zilele si noptile, sa inteleaga ca este responsabila de o noua viata si sa ii dai forta sa treaca mai usor peste adaptarea la lumea noua in care au aterizat ea si bebe, sa sfatuiesti cuplul in ceea ce priveste unitatea, iplicarea tatalui in aceasta etapa noua – toate astea mi s-ar parea cu adevarat valoroase si as da oricat sa le pot privi de la un sistem privat mai putin fa, mai putin inert, mai putin confortabil.
Privatul nu face decat sa reflecte ceea ce inseamna pt Romania sa dai bani: ai/dai bani, esti tratat ca un domn, ce pana mea!
🙂
@Mamă de Victoria: Mulțumesc pentru urările de bine.
Comentariul tău este o postare în sine, așa că orice aș adăuga ar fi de prisos.
Sunt de acord cu multe idei pe care le-ai așternut aici. Orice situația a ajuns într-un anumit stadiu datorită sau din cauza oamenilor. Aceeași situație se poate schimba, și asta tot prin oameni care au tăria de a face ceva în loc de a se “văita” sau a accepta situația așa cum e, spunând “asta e domnule România!”.
eu am nascut in satu mare la spital si am stat intr-o rezerva cu inca o persoana avand baie proprie si wc, am platit in plus 50 de lei pe noapte, dar doamnele care te ajutau sa alaptezi au fost adevarate doamne, au stat cate o jumatate de ora la inceput pentru a ma invata sa alaptez si sa ii tin sfarcul in gura copilului si care de la nastere a mancat unul sau doua biberoane de lapte praf in rest a fost alpatat de la san pana la 5 luni jumate. Acum are 9 luni manca, dar ca lichid de baza e tot sanul si prea putin apa sau ceai nu ii place. Va sfatuiesc pe toate mamele care aveti lapte sa alptati cat mai mult e sanatate curata pt bebelusul vostru si plus il ajuta sa fie si mai destept, se stie ca copii alpatati au IQ mai mare decat copii cu lapte praf.
Sarbatori fericite si sa va creasca mare si sanatos.
@Virginia: Iată că și în Satu Mare sunt oameni care susțin alăptarea. Felicitări lor și mămicilor care aleg acest început pentru copiii lor!
Beneficiile alăptării sunt nenumărate, important este ca ele să ajungă la urechile părinților înainte de a naște sau în primele zile de după naștere, petrecute în spital. Pentru a se întâmpla partea a doua am scris această postare!
Sărbători fericite și vouă și la cât mai multe luni cu lapte de mamă în dietă!
Eu sunt din Braila.Am nascut la maternitate, nastere naturala si totul a fost ireprosabil. Am avut o rezerva in care am stat cu o alta tanara mamica pt 3 zile am dat 50 Ron.Foarte curata, zilnic de 2 ori pe zi se dezinfecta. Bebe a stat cu mine in permanenta si am fost ajutata sa alaptez. Nu s-a pus problema de lapte praf nici un moment. Am cautat solutii cu asistentele pana bebe a supt singurel. Am fost invatata cum sa am grija de bebe, cum sa rectionez cand apar situatii neprevazute. Neonatologul venea zilnic la noi si ne dadea sfaturi. Din prima zi de nastere si pana acum cand baietelul meu are 8 luni am avut singura grija de el si asta datorita curajului capatat in maternitate.Acolo am inteles ca eu ca mama sunt totul pentru el si instinctul meu ma va indruma sa fac ce este mai bine pt noi. Mentalitatile s-au schimbat dar noi inca ne lovim de idei preconcepute.Daca am porni la drum open minded am vedea ca si cei din jurul nostru pot fi ca noi.De ce blamam maternitatile de stat??? AAA pt ca vedem cazuri la tv popularizate pt ceva audienta si de aici totul e o apa si-un pamant nu? Nu dragii mei.Medicii si asistentele indiferent de regimul sub care s-au format au evoluat adaptandu-se la noile vremuri si cerinte.Eu spun sus si tare: Am primit respect, consiliere, atentie si sustinere la maternitatea de stat. M-am simtit in siguranta si am prins curaj. Nu am bagat bani in buzunarul nimanui si cu toate astea am fost tratata omeneste.Asa tratau pe toata lumea. Cum suntem tratati depinde si de noi si de atitudinea noastra.Daca ne ducem cu ifose si cu nasul pe sus plecand de la ideea ca la stat e de kkt probabil asa va fi. Daca esti om si arati respect vei fi respectat si vei descoperi ce oameni minunati poti intalni.Cadre medicale care sustin nasterea naturala, alaptarea, implicarea totala a mamei.
Felicitari pt bebelus.Sa fiti sanatosi.
@Florentina: Iată că cei din maternitatea de stat din Brăila fac lucrurile așa cum ni le-am dori fiecare dintre noi. Felicitări din tot sufletul.
Eu am născut-o pe fetița mea, Nadia într-un spital de stat și te asigur că nu am văzut să se întâmple lucrurile de care vorbești tu pe partea de neonatologie. Ba din contră. Ăsta a fost unul dintre principalele motive pentru care am ales acum să nasc într-un spital privat. Dar mai multe detalii în următoarea postare.
Mulțumim pentru urările de bun venit lui Horia. Sănătate și vouă și Sărbători fericite!
Bine Dobrestii! Acelasi feeling l-am avut si noi la CMU aceeasi oameni ieri “moseau” la stat si azi la privat. Cu din astia ca voi incet incet se schimba lucrurile.
Asteptam o intalnire cu familia extinsa 🙂
@Andrei: Cu din ăștia ca noi și ca voi schimbăm lucrurile. Că nici cu voi nu mi-e rușine, “năzdrăvanilor” 🙂
Vă așteptăm oricând vreți voi în vizită, Voinicelul crește ca și Făt-Frumos 🙂 Vă pupăm cu mare drag!
Si mai adaug ca la acceasi maternitate am fost invitata sa particip in timpul sarcinii la cursuri gratuite de consiliere a viitoarelor mame.DECI SE POATE SI LA STAT!
@Florentina: Sunt convinsă că se poate și la stat, numai dacă există și oamenii dispuși să facă lucrurile așa cum se cuvine!
la fel am patit si eu ……in 2009 am nascut la giulesti o fetita obtinuta prin FIV si datorita biberoanelor date pe timpul spitalizarii fetita acasa a refuzat sanul, plangea de foame dar nu voia sa suga……..si am fost nevoita sa ma mulg 1 an si 10 luni, cu pompa electica, pentru ca ea sa beneficieze de laptele matern……
@Marinița: Uauuu… FELICITĂRI draga mea. 1 an și 10 luni este o perioadă lungă de timp în care cuvântul sacrificiu e puțin spus!
Ei bine, pentru ca asta să se întâmple cât mai rar sau poate deloc pe viitor am scris și eu acest post.
FElICITĂRI încă odată și multă multă fericire și sănătate fetiței și minunatei mame care ești!
Sărbători fericite draga Marinița!
rgrig,si ce propui,sa nastem in Irlanda,ca sa fim tratate cum trebuie? Normal ca avem pretentii mai ales ca este un spital privat,unde mai dai si o groaza de bani,ca sa nu mai spun ca asta trebuie sa se intample si la spitalele de stat,caci pana la urma nu e vina noastra ca nu au salarii mari,ca nu le “cade”tura cum vor,ca nu l-i s-au aliniat planetele favorabil si de aia sunt cu fundul in sus, etc. Mai ales cand semnezi si un contract,el trebuie respectat de ambele parti.Mamele aleg clinici private tocmai ca sa beneficieze de anumite lucruri de care in mod normal nu beneficiaza la stat,si semneaza un contract tocmai ca sa fie sigure ca se respecta drepturile pe care le au.
@Dana: Eu cred că și tu și eu și Rgrig suntem de aceeași parte a baricadei. Comentariul lui a venit ca răspuns la comentariul Alinei în care spunea că nicăieri în lume nu găsești un spital în care să ai asemenea pretenții.
Felicitari!!!! Eu am 2 copii (de 3,5 ai si 2 ani) si i-am alaptat pe amandoi pana la 8 luni (doar atat am putut..in ultimele luni cu greu am ajuns si acolo dar m-am straduit). La spital am dormit cu ei in camera, ba chiar cu ei in pat si ii alaptam cand scanceau) sunt dezgustata de atitudinea ce ai intalnit-o. La Sp Universitar e exact invers…trebuie sa le rogi daca vrei lapte praf pt bebe. Ai mei au avut nevoie de supliment amandoi, dar numai in spital (ca apoi mi-a pornit latatia cum trebuie si din belsug). Insa laptele praf era exceptia si nu regula…Asta doar dupa ce nu reuseam sa ii adorm. A doua oara, cu baiatul, ne-am chinuit si eu si asistenta din tura de noapte pana la 4 dimineatza cu diverse pozitii de alaptat…, cu plimbare….cu cantecele…baiatul dormea cate 10 min…era mare, s-a nascut cu 4.100 g si era fomist…Eu aveam mari dureri de cap dupa anestezie…Intr-un final am convins-o si dupa seringa aceea de lapte praf a dormit pana la 7 (3 ore de somn au fost aur curat pt amndoi). Apoi insa nu am mai avut probleme deloc si le-am dat doar san. NIci macar apa sau ceai. Ii multumesc doamnei dr. Culcer pentru tot ce ne invata si face pentru alaptare. Este un om excetional!!!
@Gabriela: Felicitări și ție Gabriela pentru cei doi copilași. Să fiți cu oții fericiți și sănătosi!
Sunt convinsă că există situații și situații. Eu am să ți-o relatez pe a mea. Horia s-a născut la 4140g și nu a primit un strop de lp. Asta pentru că ne-am dorit noi, părinții să fie așa. Cu sprijinul lui pedro, soțul meu, care a stat în salon cu Horia imediat după naștere și cu ajutorul și înțelegerea dnei. dr. Olga Dumitrescu, medicul neonatolog care l-a “preluat” pe Horia, am reușit să amânăm momentul primei mese până când eu am fost adusă din ATI în salon, adică cam la 3 ore de la moemntul nașterii lui. Deși era predispus la hipoglicemie din cauza grutății, am avut încredere în el că mă va putea aștepta. Aaa…ba a mâncat ceva, 1,2 ml de lapte matern pe care l-am muls cu o pompă electrică înainte de a intra în operație 🙂
Dragelor mămici, se poate orice, dacă aveți încredere în voi și sprijin din partea soțului.
De ce au im presia unii ca este copilul sa fie o piedica in calea odihnei? eu m-am odihnit cu ei langa mine. Si eu am nascut cu cezariana (la ora 16.00) si a doua zi la 8.00 eram picoare…, mutata deja in salon, cu copilul langa mine si sontac-sontac m-am dus la baie m-am schimbat in camasuta mea si am schimbat si copilul si apoi am stat doar cu ei langa mine. A doua oara am nascut la 10.00 si seara pe la 8 eram deja in salon asa ca inca din prima noapte l-am avut cu mine.
@Gabriela: Sunt de acord cu tine. Chiar dacă Horia a stat cu mine în rexzervă, am dormit și m-am odihnit suficient pentru a mă putea da jos din pat fără probleme a doua zi și a face tot posibilul ca a treia zi, de dimineață să plec acasă cu bebelușul.
Dragi “comentatori”, am ajuns acasă cu bine şi suntem copleşiţi de numărul aşa de mare de comentarii. Eugenia este încă în recuperare, aşa că vă rog sa-i mai acordaţi câteva zile până când va apuca să vă răspundă. În urma comentariilor voastre şi-a dat seama că a uitat unele lucruri, aşa că va veni şi cu câteva completări 🙂
Vă dorim să aveţi parte de un Crăciun liniştit alături de copilaşii voştri şi de cei dragi!
Bun venit pe lume lui Horia!
Felicitari pentru articol si pentru expunerea onesta a celor intamplate! E nevoie de astfel de marturii complete (cu nume de spitale, doctori, asistente) pentru ca mamicile si taticii sa fie informati si sa stie la ce sa se astepte. Poate chiar personalul va reactiona la un moment dat, intelegand ca nu e acceptabil sa se poarte asa… Desi la cat de supusi sunt oamenii in general in fata autoritatii uniformei albe, slabe sanse.
Povestea voastra e un bun exemplu de curaj pentru mine si sper ca, daca voi fi nevoita sa-mi apar drepturile, sa o pot face la fel ca voi, inclusiv prin dezvaluirea intamplarilor.
Inca o data felicitari si multa sanatate!
@Andreea: Mulțumesc Andreea pentru urări și încurajări!
Și eu îmi doresc ca personalul spitalului privat Sanador să reacționeze. Până acum nu am primit niciun fel de semn din partea lor, deși pe formularul de satisfacție a pacientului mi-am lăsat feedback-ul, datele de contact și link-ul către acest articol. Sper totuși că vor reacționa, asta dacă vor să se diferețieze cumva pe piața în care activează.
Mulțumesc încă odată și Sărbători fericite!
felicitari pentru voinic! sa creasca mare, sanatos si norocos, sa va bucurati de el cum ne bucuram si noi de minunea noastra, si rabdare multa dupa ce ajungeti acasa.
eu tot la sanador am nascut, dar spre deosebire de tine am fost foarte incantata, am lasat copilul la nano, dar mi-l aduceau noaptea cand era de alaptat. in timpul vizitelor daca era piticul la nano, ma sunau sa imi spuna sa iau piticul la alaptat ca ii este foame. s-au purtat excelent, doctorita de la nano ne-a explicat de ce este bine sa ii dau de la san, nu mi-a vorbit o clipa de “riscuri”, mi-a recomandat sa ii dau cel putin 6 luni si mi-a tinut discursul de la cursuri.
formula au avut pregatita sa ii dea, dar eu aveam lactatia instalata, asa ca nu a fost nevoie. si cred ca a prins si un biberon, caci imediat dupa ce am nascut am cazut fizic dupa un travaliu de 10 ore am mai si pierdut ceva pe podeaua din baie si am lesinat, asa ca la san l-am avut dupa 5 ore, acum piticul are o luna si o saptamana, alimentaia este exclusiv la san, a luat un kg in prima luna si este “prelungirea” sanului.
sunt foarte multumita de sanador, si al doilea copil tot acolo a sa vina, si daca ai nemultumiri incearca la stat data viitoare … pentru ca toate care am nasut acolo am fugit cat am putut de tare de spitalele de stat, doamne fereste de ce este acolo.
@Anca: Mulțumim pentru felicitări, pe care ți le înapoiez cu mare drag pentru minunea de 1 lună și o săptămână.
Mă bucur că ai avut parte de o experiență faină. În postarea următoare am să v-o povestesc pe larg și pe a mea 🙂
Un spital de stat am încercat deja, cu Nadia 🙂 De aceea acum vroiam să schimb unele lucruri în experiența nașterii. Și am schimbat suficient de multe. Dar despre toate astea în episodul următor.
La asa parinti minunati sunt sigura ca veti avea sarbatori fericite si implinite.Sa va traiasca cei doi copii in liniste, pace si sanatate, iar voi sa va puteti bucura din plin de fiecare moment alaturi de ei!
@Irina: Eu aș spune că la așa copii minunați, nu putem fi mai prejos. Ei ne-au schimbat în bine atât de mult încât le mulțumim aproape zilnic pentru acă ne-au ales pe noi să fim părinții lor!
Mulțumim încă odată pentru gândurile de bine și Sărbători fericite!
Felicitari dragilor! Bine ai venit pe lume Horia Nicolae! Si felicitari Eugenia pentru atitudine! Craciun fericit!
ps: trebuie sa schimbati poza de pe site 🙂
@Oana Cartis Am schimbat desenele de pe site, e mai bine acum? 😉
Felicitari! Sa creasca mari [si piticutul vostru si Antonia] si sa fie sanatosi si intelepti. Nu discut nici curajul vostru si nici ne-omenia si prostia [nu este lene, este prostie!] lor. Bine ca se termina cu bine. Va pupam cu drag.
@Trandafira: Mulțumim penru urări! Și eu sper ca atât Antonia cât și mămica Silvia să fie la fel de bine ca și noi. Vă îmbrățișăm cu drag!
Si eu am nascut la Sanador acum 16 zile si am fost foarte multumita de serviciile lor. Nasterea pentru mine a fost o experienta extraordinara, traita din plin alaturi de sot, moasa si doctorita, care s-au comportat ireprosabil. Am nascut natural, nu prin cezariana (asa cum cica ar fi moda la privat – realitatea este ca fiecare alege cum vrea sa nasca si f multe mamici sunt inspaimantate de ideea nasterii naturale. Fiecare trebuie sa se informeze si sa hotarasca in cunostinta de cauza modalitatea de a-si aduce pe lume pruncii, nu medicii trebuie sa hotarasca pentru ele.)
In ceea ce priveste costurile, eu am platit pentru nasterea naturala 2600 ron, nu min. 5000 ron, asa cum s-a precizat mai sus. Ma indoiesc de faptul ca la stat nasterea ar costa mai ptin.
In ceea ce priveste alaptarea, mie mi- a fost adus bebelusul pentru a fi alaptat, insa neavand lapte suficient, dupa tinut bebe la san si cate o ora, am ales sa ii dau completare cu lp. Noaptea am ales sa dorm, nu sa stau cu bebelusul, pentru ca dupa un travaliu de 16 ore, nu am avut forta fizica de a sta alaturi de bebelul meu. Am ales sa imi revin, sa imi capat puterile pentru a putea avea grija de bebelus cat mai bine acasa.
Asta nu cred ca ma face mai putin mamica decat mamele care vor cu orice pret sa stea cu bebelusii lor si sa alapteze, chiar daca lactatia nu este instalata complet. De and am ajuns acasa bebelusul meu a fost alimentat exclusiv la san si a luat in greutate 580 de grame in 2 saptamani, in ciuda faptului ca in maternitate i s-a dat de cateva ori lp.
Din prima clipa cand mi-a fost pus bebelusul in brate am avut lamga mine o asistenta de la neonato care m-a invatat cum sa il alaptez si a stat langa mine pana cand am reusit.
Traind o asa frumoasa experienta, mi se pare ciudat ca exista mame care au o opinie cu totl opusa de a mea, fiind vorba de acelasi loc, de Sanador. Totul s-a intamplat asa cum am vrut eu, nu mi s-a impus (nici macar sugerat) altceva decat ceea ce mi-am dorit. Inca de la inceput am discutat cu moasa, cu medicii si cu asistentele despre cum vreau sa fie sederea mea in spital si exact asa s-a intamplat.
Daca voi mai naste ina o ata, cu siguranta marele eveniment se va intampla tot la Sanador, care nu cred ca se poate compara cu celelalte spitale private din Bucuresti, atat in ceea ce priveste serviciile medicale, cat si costurile.
@Miha: Felicitări pentru bebelușul tău și experiența trăită în același spital privat Sanador! Mă bucur să citesc că există și astfel de experiențe, atât de plăcute.
Modalitatea de a naște, pe cale naturală sau prin cezariană este o decizie luată de către părinți împreună cu medicul obstretician care urmărește sarcina. Asta consider eu ca fiind o decizie luată în deplină cunoștință de cauză.
Despre partea financiară a nașterii în spitalul Sanador am să vorbesc în următoarea postare.
Deciziile pe care le-ai luat legat de odihnă, alăptare, formula de lp sunt foarte bune atâta timp cât pe tine te-au făcut fericită. Doar tu poți analiza dacă puteai sau vroiam să faci lucrurile exact așa sau diferit. Eu am avut alte dorințe, unele mi-au fost îndeplinite, altele nu. De aceea am scris acest post.
Dragilor, in primul rand felicitari maxime pentru micut si pentru starea de sanatate care vad ca va caracterizeaza (altfel nu aveai timp si chef sa postezi pe blog :D)…cat despre comportamentul de acolo, felicitari pentru voi ca l-ati infruntat! Eu vreau sa-ti impartasesc experienta mea extrem de pozitiva de la maternitatea Medgidia, da, la noi in oraselul de bastina…acolo toata lumea e pusa rau pe alaptare! de la doctori, la asistente inclusiv de la ginecologie, nu numai de la neonatologie…deci acolo au refuzat sa ii dea lapte praf copilului pana mi-a venit mie laptele, i-au dat glucoza ca sa nu moara de foame 2 zile cat ne-am chinuit pana am reusit sa alaptez bine…toata lumea a insistat atat de tare pe alaptare, ba chiar ma stresau la un moment dat pentru ca ma tot trageau de sani sa iasa laptele 🙂 plus ca m-au ajutat cu sfaturi, babesti unele, dar si cu incurajari! Acum, uitandu-ma in urma, le sunt foarte recunoscatoare, pentru ca in primele zile cand nu vine laptele asa usor, esti foarte tentata sa o dai pe lapte praf, pe principiul “lasa ca mai sunt multi copii alimentati cu lapte praf si nu au nimic!”…deci a fost o experienta exceptionala! In plus, copilul a stat cu noi in rezerva intreaga perioada, mai putin in prima noapte dupa cezariana…in rest si sa vrei sa-l dai nu il mai luau 🙂 dar bineinteles, erau la tzrrr distanta daca aveam nevoie de ceva, inclusiv sa vina sa o infaseze…si pe langa asta, sotul meu a stat cu noi acolo zi si noapte, fara probleme…adica era inclus in pachet 🙂 iar costurile au fost cam la jumatate din ce spui tu…bineinteles, bani bagati in buzunarele doctorilor si asistentelor, nu pe chitanta, dar asta e! Asa ca daca va mai bate gandul sa aduceti pe lume si al treilea membru al familiei, va recomand cu caldura maternitatea de la Medgidia. 🙂 Nopti linistite sa aveti si sarbatori frumoase!
@Oana: Mulțumesc draga mea colegă pentru urări. MI-ar plăcea tare mult să ne vedem cândva ca să îți cunoscu și eu mândria de fetiță.
Am auzit și eu în ultima perioadă numai lucruri de bine despre maternitatea din Medgidia. Și mă bucur tare mult pentru că fac toate aceste lucruri de care povestești și tu. FELICITĂRI!
Alegerea spitalului în care am născut a fost făcută pornind de la dorința mea de a naște cu medicul care mi-a urmărit sarcina, domnul doctor Cătălin Haiduc, un medic extraordinar și un OM valoros. Dar și despre asta am să povestesc mai multe în episodul următor al acestei relatări 🙂
Felicitări încă odată și Sărbători fericite!
Am nascut la o clinica privata din Constanta si n-am avut astfel de probleme. Dupa ce a fost curatat, infasat, masurat etc. mi-a fost adus si pus la san, imediat dupa nastere. Din 3 in 3 ore venea o asistenta zambitoare si amabila, alta la fiecare 12 ore, mi-l dadea sa-l alaptez, dupa care primea UNEORI si un supliment de lapte praf pentru ca nu se satura, mai ales seara, ca sa doarma bine. Oricum eu dormeam iepureste si-l verificam sa vad pe ce parte doarme si cum respira la fiecare 30 minute 🙂 L-am avut pe bebe tot timpul in camera. Cazare de 5 stele singura in rezerva, Internet, tv, frigider, baie si dus in camera, masa servita frumos, gustoasa, dar o mare problema… nu era adaptata cerintelor. Orez, legume, pate… chestii care baloneaza si predispun la constipatie. Total contraindicat in conditiile date.
Si chiar a fost mai ieftina nasterea naturala decat cezariana, adica 4500 lei in loc de 5000 lei. La tv rula non-stop pe circuit intern un film despre ingrijirea copilului si baita zilnica. Nu treceau mai mult de 2-3 ore fara sa vina cineva sa te verifice pe tine ori copilul. Vizite pana la ora 7 seara. Telefon in camera prin care puteai apela la orice ora din zi si din noapte asistentele.
Bebe a fost spalat, schimbat si a primit toate ingrijirile in rezerva noastra si mi s-au lamurit toate neclaritatile prompt. Exceptand mancarea…. nici in vacanta n-am avut parte de conditii asa bune.
Asta s-a intamplat acum aproape un an.
@Alina: Da, și în comentariul tău găsesc câteva decizii personale, pe care eu mi le-am dorit altfel: alăptarea la ore fixe față de alăptarea la cerere și lapte praf pentru un somn mai lung. Vreau să îți spun că Horia a primit sân ori de câte ori a dorit și a avut și încă mai are somnuri de câte 3-4 ore, și ziua și noaptea.
Despre condițiile din spital am să vă povestesc în postarea următoarea.
Foarte frumos ca mi s-a sters postarea… Sa ma mai intreb de ce? Nu cred :))
@Miha: Nu ți s-a șters postarea. Ți-am și răspuns la ea. Te rog verifică încă odată.
cu toate ca nu ne cunoastem, avem ceva in comun: dorinta de a ne creste bebelusii cat mai natural cu putinta! am un baiat de 1 an si 6 luni pe care inca il alaptez exclusiv de la san!nu am avut niciodata probleme de sanatate cu el! la Sanador mi-am facut doar analizele inainte de nastere si chiar ma gandeam ca sa nasc acolo daca voi mai avea un bebe. am nascut la maternitatea Giulesti unde am intalnit o doamna doctor neonatalog extraordinara: in fiecare dimineata aveam “cursuri” despre cum sa ne crestem copiii; daca la cateva ore dupa nastere eram speriata ca nu stiu cum sa am grija de bebe, dupa 2 zile cand am plecat acasa stiam cum sa-l alaptez, cum sa-l spal, cum sa-l schimb, etc. Sa ai un bebe sanatos! Ma bucur ca mai sunt mamici pro alaptat! Sarbatori fericite!
@Laura: Felicitări pentru bebelușul tău și pentru deciziile luate. Mă bucur să aud că în spitalul Giulești se întâmplă astfel de lucruri. Mi-aș dori să se întâmple asta în toate spitalele, dar din păcate nu se întămplă…încă 🙂
Sărbătpri fericite!
Am cititara aici doua sau trei comentarii care par scrise de angajatati Sanador :D:D Plus ca am ramas socata ca nu exista consiliere in alaptare. Asa da treaba, ce face Rox Dudus atunci e asa, o apa de plaoie, sau cum?
In alta ordine de idei,s a va traiasca bebelusul, sa fiti fericiti si odihniti! Va urmaresc ca acus va prind si eu din urma (ca numar de copii), trebuie sa vad ce ma asteapta 🙂
@Zoozie: Salutare Zoozie și mulțumim că ești alături de noi. Din punctul meu de vedere nu există consiliere în alăptare în spitalul Sanador. Nu am înțeles exact la ce te referi când o menționezi pe Rox Duduș. Poți să revii cu mai multe detalii, te rog?
Mult succes și vouă, că mult a fost, puțin a mai rămas, nu?
Felicitari familiei frumoase! 🙂 Si eu am nascut a2a fetita la Sanador tot din aceeasi dorinta de a o alapta imediat si de a fi sigura ca nu o vaccineaza (ca la Polizu) fara sa ne intrebe, si am avut parte de aceleasi replici. Cu atat mai mult ca nedorind vaccinarea, am avut parte de multe comentarii si incercari de a ne convinge sa ne razgandim. Dar am fost fermi si noi. 🙂 Bravo voua! Sarbatori cu bine!
@Cristina: Mulțumim pentru urări și felicitări pentru cele 2 fetițe. Și pentru noi nevaccinarea “obligatorie” a reprezentat un avantaj al nașterii la spitalul Sanador.
Sărbători fericite și vouă, familie numeroasă ce sunteți! 🙂
Bravo, sunt foarte mandra de tine, bravo de o suta de ori, as fi făcut exact la fel, sa iti trăiască minunea!!!!
@Alina: Mulțumesc Alina că ești de partea noastră, a părinților “năzdrăvani”!
Felicitari pentru bebelus! Sunt mamica de 3 luni, este primul bebe si am nascut la stat (Elias). Pot spune ca am fost foarte multumita de serviciile asistentelor, doctorului cu care am nascut si a pediatrelor. Mergeam la alaptat din 3 in 3 ore, mai putin noaptea, masa de la ora 3 am, cand teoretic nu mergeam la micuti, dar daca tineai neaparat puteai merge. Eu fiind la primul copil am fost speriata, nu stiam cum sa alaptez, nu aveam sfarcuri, dar asta s-a remediat cu o doamna foarte amabila care ne-a consiliat (ce-i drept in a treia zi). Referitor la mamicile care au scris mai sus care si-au luat bebeii in salon le felicit dar eu nu eram in stare nici sa stau in picioare din cauza lipsei de Ca si Fe,in prima zi am lesinat de 3 ori, foloseam plosca adusa de infirmiere, deci exclud ca as fi putut ingriji baietelul. Pana la 6 saptamani am alaptat exclusiv, apoi la sfatul pediatrei ptr ca bebe nu luase in greutate si sugea foarte des, nu se satura am introdus supliment…lapte praf. La 2 luni deja laptele meu devenise completare -5 mese la san si 7 praf in 24 ore. A inceput sa ia in greutate conf grilelor dar sugea din ce in ce mai rar nu pentru ca nu ii dadeam, dar plangea la san. Biberon folosesc Medela calma..care spun ei ca nu dezobijnuieste copilul de supt la san. Alaptez cu mamelon de silicon inca din primele zile, altfel nu sugea si ma bucuram pentru ca parea sa nu faca diferenta intre biberon si san.Pana la 3 luni. Acum 3 zile cand a implinit 3 luni a refuzat complet sanul. Eu inca ma mai mulg si mai sper ca nu va renunta complet. In ultimele zile l-am obligat practic sa suga dar plange foarte rau, se invineteste si se blocheaza. Vreun sfat?
@Alina: Mulțumesc pentru urări și felicitări pentru bebelușul tău.
Îmi pare rău să citesc povestea ta cu alăptatul. Însă am o veste bună și o sugestie. Vestea bună este că acum există Leche League și în România (http://lll.maternet.ro/) unde poți cere sfatul unor persoane avizate în ale alăptării, care te pot sfătui cum să faci astfel încât copilașul tău să fie în continuare alăptat.
Sugestia este să îți schimbi pediatrul. Ar fi trebui să știe și să îți spună că între 3 și 6 săptămâni bebelușul tău ar putea trece printr-n puseu de creștere, de acolo dorința lui “nebună” de a fi alăptat și “îndârjirea” în a lua în greutate conform graficelor.
Sper să o contactezi pe Roxana Duduș, pe care o găsești la La Leche League sau pe Mami, alăptează-mă! (http://atasatlasanulmamei.blogspot.com/) sau pe Irina Popescu de la Naște cum simți (http://www.nastecumsimti.org/)
Îți mai spun ceva, ce i-am spus și Silviei, mămica cu care am împărțit rezerva: ai încredere în tine și în bebelușul tău și lucrurile se vor întâmpla așa cum vrei!
Mult succes, vă țin pumnii să reușiți să continuați alăptarea.
Alina exact impotriva unui astfel de final incearca Eugenia sa pledeze cu acest articol. Tu spui ca esti multumita de “serviciile” de la Elias, dar ce fac oamenii aia acolo subliniaza flagrant alaptarea. Asa cum tu ai plecat cu mameloane din silicon din spital au plecat multe mame, iar alaptarea asta la program, cu pauze de noapte nu e menita sa incurajeze un start normal in alaptare.
La 6 saptaani era un puseu de crestere, cand bebelusii sug des si par ca nu le ajunge laptele, era ceva normal, pediatra ta ar fi trebuit sa stie si sa te ajute sa continui sa alaptezi la cerere pana cand ar fi trecut. Dar e mai comod sa iti recomanda o marca de lp in loc sa se documente despre mersul normal al lucrurilor pentru tandemul mama-copil alaptat.
Pentru problema ta actuala incearca sa citesti din linkurile de aici http://blogulmeumediocru.blogspot.com/p/resurse-despre-relactare.html (Eugenia te rog sa ma ierti pentru intruziune). Daca decizi ca relactarea e pentru tine, mai ales ca nu ai pierdut complet laptele si ractic primele etape se parcurg in cateva zile, ma poti cauta chiar si pe mine la datele din contact si cu voia ta te incurajez cat pot, drumul nu e usor dar nici imposibil. Poti de asemenea sa apelezi la un consultant in alaptare precum Rox (la leche league) sau fetele de la naste cum simti si ar mai fi cateva persoane care ofera servicii de genul, platite sau nu.
@Zoozie: Mulțumesc Zoozie pentru completările aduse! Sper și eu ca Alina să ceară ajutor fetelor și să își alăpteze în continuare bebelușul!
Eugenia, in unul din comentariile de mai sus (nu stau sa mai caut acum) cineva spunea ca , etc alaturi de alte argumente cu care personal nu rezonez deloc. Eu ma intrebam doar: daca nu exista consiliere in alaptare cum se numeste munca lui Rox?? Eu voi naste la sfarsitul lui februarie cel mai probabil, acasa la mine, tocmai pentru ca nu am chef de un tablou pe care l-ai descris aici si dupa nastere nu vreau sa ma lupt cu nimeni sa pot sa imi ingrijesc copilul cum imi dicteaza mie bunul simt, constiinta si informatiile la care am avut acces pana acum – si sa mai si platesc un amar de bani pentru asta :D. Plus ca vreau sa evit multe interventii spitalicesti – atat pentru mine cat si pentru copilul meu.
[…] toate reacțiile generate de articolul Stigmatul alăptării în Spitalul Sanador, simt nevoia de a vă împărtăși experiența completă nașterii lui Horia Nicolae în acest […]
@Eugenia Nu vreau sa continui discutia ca si cum ar parea ca le iau apararea, eu doar ofer alt punct de vedere, tinand cont ca vin dintr-un sistem medical privat, importante sunt felicitarile pentru bebe si bafta multa in continuare.
Ideea pe care vroiam sa o exprim era ca atata timp cat esti in spital acesta poate fi acuzat penal, acasa raspunzi tu, esti pe pielea ta. Si pe ei nu ii intereseaza decat ca spitalul sa iasa cu pielea curata din orice, daca ai citit presa de azi, pentru malpraxis se pot ajunge la sute de mii de euro, chiar milioane. Si intr-un final un spital privat este o afacere chiar daca se ocupa de acest domeniu extraordinar de frumos al maternitatii. Au zeci de oameni de hranit, planuri financiare de urmat, etc, mai bine pui omul sa semneze o foaie decat sa risti. Pentru tine este o miscare din incheietura, pentru ei este o asigurare. Daca ai stii cate foi am semnat eu pentru o nastere naturala… ca stiu, ca sunt de acord, ca totusi sunt de acord de vreo 10 ori etc 🙂
@Alina: Mulțumim pentru urări și încurajări.
În ceea ce privește semnarea acelei hârtii ai dreptate într-o oarecare măsură. Pe mine nu m-a supărat, ci mai degrabă m-a făcut să mă amuz puțin.
Printre altele uite ce document interesant este publicat pe site-ul Ministerului Sănătății: http://www.ms.ro/documente/02%20alimentatia%20nou%20nascutului%20la%20termen%20sanatos_9180_7481.pdf
Iar ideea de rooming-in este catalogată, tot de medici neonatologici și nu numai, ca fiind un Standard
Conform tabelului 1 din Anexa 2 a acceluiași document-“Clasificarea tăriei aplicate gradelor de recomandare” aflăm că “Standardele sunt norme care trebuie aplicate rigid şi trebuie urmate în cvasitotalitatea cazurilor, excepţiile fiind rare şi greu de justificat.”. Așa că în cazul ăsta, semnarea unor astfel de hârtii nu cred că își mai au rostul.
Sunt atat de fericita pentru voi!!!! Nu-mi vine sa cred ca Nadia are deja un fratior! Felicitari!!!!! Sa cresteti mari si sa fiti fericiti!
Nu sunt deloc surprinsa de Sanador 🙂 Eu cred ca atreia oara nasti acasa, sincer ;)! Ceea ce iti doresc! Sa nasti si a treia oara, adica :)!
Sarbatori fericite si la multi ani!
@Raluca N: Mulțumesc Raluca pentru felicitări!
Cred că nici noi nu realizăm cu adevărat că avem deja 2 copilași 🙂 Dar și pentru asta e nevoie de timp.
Cât despre a treia naștere….hmmm…nu știu ce să spun :), dar acasă ar fi cam greu ținând cont că am deja 2 operații. Anyway, acum să ne bucurăm de NAdia și de Horia și apoi om mai vedea.
Mulțumim încă odată și un An Nou plin de fericire!
Felicitari pentru copilas, ati fost foarte curajosi iar ceea ce ati facut mi se pare ceva foarte normal. Sa va traiasca bebelusul si sa fie sanatos. Mi se pare ingrozitor ceea ce se intampla in Romania, eu am 11 ani decand locuiesc in afara si credeam ca s-au schimbat lucrurile pe acolo dar vad ca nu e asa, in fine.Nu inteleg de ce spun multe mamici, ca sant de acord sa il ia pe bebe noaptea ca sa se odijneasca ele, eu am un bebe de 6 luni si nu puteam sa-l las singurel nici o clipa, si nu aveam incredere in nimeni asa cum am in mine,ca sa-l las singurel o noapte intraga, fara sa-l vad( trebuia sa-l vad mereu, ca asa eram sigura ca nu i se intampla nimic).Drept sa spun oricat de obosita am fost trebuia sa il am langa mine tot timpul ( bineinteles in patutul lui dar langa patul meu). Inteleg ca e supravegeat de personal specializat dar eu sant mamica lui si trebuie sa stau tot timpul mai ales in primele ore de viata. E demostrat stiintific, ca bebelusii care stau cu mamica lor de la inceput cresc mai sanatosi din punct de vedere psihologic si fizic, iar in tema cu alaptatul, laptele de la mama e cel mai sanatos, de aceea mama natura ne-a dat lapte. Daca stam si ne gandim acum ani si ani nu exista lapte praf nici biberoane…Iar mamicilor care spun ca nu au avut lapte suficient vreau sa le spun ca, corpul fabrica laptele in momentul in care te gandesti ca ii e foame la copil. Nu stiu daca la vreuna din voi i s-a intamplat ca atunci cand copilul a inceput sa manance va inceput sa curga lapte din celalalt san , sau ati simtit cum vi se umpla sanii.Si nu au nevoie de biberon aparte de piept, daca iti cer la o ora sau la doua … asta depinde de fiecare copil, dar laptele de la piept in hraneste suficient.
In fine fiecare isi creste copilul cum crede ca e mai bine, dar ceea ce ati facut va repet ca mi se pare cel mai normal lucru din lume, pentru ca voi santeti parintii lui, si voi decideti cum sa-l ingrijiti sau cum al cresteti. Va doresc mult noroc si un an nou fericit!
@Naya: Mulțumesc pentru urări și gândurile frumoase. Și voi să fiți sănătoși și fericiți în Noul An și în toți ceilalți ce vor urma.
Lucrurile se schimbă și aici dar foarte lent. Printre comentariile primite sunt destul de multe povești frumoase cu nașteri chiar în spitale de stat, așa că am încredere în schimbarea în bine.
Multe dintre punctele atinse de tine sunt decizii personale și au nevoie să fie respectate. Da, unele mame cer să se odihnească, altele să aibe copilul lângă ele din prima clipă, fiecare având motivele ei. Ce contează este cum reacționează personalul medical la aceste dorințe și cum sprijină deciziile care unora dintre noi ni se par “normale”.
Cert este că în unele spitale românești, lucrurile s-au schimbat deja în foarte bine, iar în altele prejudecățile sunt încă la mare putere. Dar să fim optimiști că schimbarea în bine va ajunge și la acestea din urmă :).
Un an nou fericit și vouă!
Eu in nici un moment am vrut sa jignesc pe nimeni, cum am spus inainte, fiecare parinte isi creste copilul cum i se pare mai bine si decizia lor trebuie respectata asa cum trebuia sa va respecte pe voi, lucrul pe care nu l-au facut, repet, nu vau respectat intr-un loc unde platiti, ca sant banii si munca voastra, ar trebui sa aveti conditii speciale aparte de cele care se ofera in spitalele de stat. Mi se pare mizerabil ca persoane adulte, si cu facultate sa va trateze asa de rau, unde se a pomenit sa scrie asa ceva pe usa? Ce inseamna aia? Nasterea unui copil e ceva deosebit pentru o familie si nimeni nu are dreptul sa amarasca acele clipe, din contra ar trebui sa faca in asa fel incat sa fie si mai special si mai deosebit, ca noii parinti sa se simta sprijiniti de personalul spitalului, ca sant persoane care au invatat, au experienta, si stiu ce fac.
In fine parerea mea e ca multa lume gandeste cu rautate si face lucrurila asa, crede ca daca e rea e mai “tare”, si cat timp o sa gandeasca asa lucrurile in Romania nu o sa se schimbe, pentru ca in primul rand trebuie sa se schimbe mentalitarea si actitudinea. Vreau sa las destul de clar ca nu vreau sa jignesc pe nimeni ci vreau ca acele persoane sa se opreasca un moment si sa se gandeasca, sa se puna in locul altora, daca le-ar place sa fie tratae in asa fel. Cu bunatatea se ajunge mult mai departe decat cu rautatea.
Inca odata va felicit pentru tot!
Noi l-am nascut pe Andrei la Medlife. Am dat o caruta de bani, dar ne-am cumparat linistea sufleteasca. Zero probleme, neonatologi cu experienta, iar la faza cu alaptatul erau chiar insistenti… L-ar fi lasat pe Andrei cu noi, daca am fi vrut. Pacat ca mami nu a fost competenta la partea cu lapticul. Am bagat la Galactogil si Galafor in mine + ceai de anason si chimen de mama dacilor m-a luat.
Felicitari mami! Sper ca ai sa apuci sa te odihnesti un pic si tu! Bravo bebe, ca ai fost cumintel si ai venit pe lume sanatos! Tati si Nadia felicitari pentru mica minune din viata voastra.
Va pupa Ratzoii :*
@Denis: Mulțumim Denis pentru urările de bine adresate întregii familii 🙂
Pentru mine Medlife-ul, deși aflat alături de Sanador la început, a ieșit din cursă din cauza neîndeplinirii dorințelor exprimate și în postul Experiența completă a nașterii în Spitalul Privat Sanador. Mă bucur că pentru voi a fost alegerea perfectă!
Mulțumim încă odată și mulți pupici din partea Dobreștilor!
Felicitari pentru ambii copii si pentru distanta asa mica intre ei. Vad tot mai putine mame care isi doresc un al doilea copil, iar in cazul in care il vor, diferenta de varsta sa fie undeva la 3-4 ani. Nu judec pe nimeni, sunt doar bucuroasa cand intalnesc oameni care gandesc la fel ca mine.
Eu am nascut in urma cu 10 luni la maternitatea din Sibiu, iar baietelul a fost mereu cu mine. Si eu eram tare pornita sa-l alaptez, ceea ce am si facut. Si la noi asistentele veneau din 3 in 3 ore cu laptele praf, dar le minteam ca bebe tocmai ce a supt de la piept… Nu era mereu adevarat, cred ca l-am tinut si infometat uneori, dar am preferat asa. Pana la urma a fost totul ok.
Speram si noi la un al doilea copil curand, sper sa ne ajute Doamne-Doamne!
Multa sanatate intregii familii!
@Ileana: Mulțumesc din suflet pentru urări! Noi ne dorim, în principiu, 3 copii. Acum că am văzut cât e de bine cu 2, trecem la numărul 3 🙂 Glumeam. Momentan vrem să ne bucurăm din plin de minunățiile astea 2 pe care le avem alături.
Felicitări pentru băiețelul tău și pentru că ți-ai ținut copilașul aproape. Cu siguranță micile neadevăruri spuse asistentelor v-au adus mult mai multe lucruri bune, așa că no worries about that 🙂
Vă doresc mult succes în proiectul celui de-al doilea bebeluș și un an cât mai minunat!
Si eu iti multumesc pentru urari!
Am citit intre timp mai multe postari ale tale, sunteti o familie tare draguta.
Noi ne dorim de la inceputul casniciei 4 copii (sau mai multi, de ce nu). Desi am primit multe “incurajari” cum ca las ca vedem noi ca nu e chiar asa usor sau ca o sa ne razgandim. Tot ce se poate. Insa mergem pe principiul: cand ne simtim in stare sa avem grija de copilul/copiii din “dotare” si credem ca ne-am descurca cu inca unul, nu mai stam pe ganduri. Iubitelul nostru (asa il alintam) are 10 luni, iar noi ne simtim pregatiti pentru al doilea.
De aceea te apreciez asa mult, pentru ca iei viata asa cum este si esti un exemplu pentru alte mame si nu numai.
Succes in viata de mama si sotie! Sunt cu ochii pe blog, de abia astept articole noi.
Sanatate si numai bine!
@Ileana: Uauuu, 4 copilași 🙂 Da, o dorință măreață! Să vă ajute Dumnezeu dacă asta vă doriți și să găsiți tot timpul puterea, energia și resursele ca să aveți alături acești îngerași.
Mă bucur că îți place ce mai scriem noi pe blog și îți mulțumesc că ne ești alături 🙂
Cu drag și cu bucurie,
Eugenia