7 luni cu scutece refolosibile

Acest post este destinat mămicilor interesate de scuteceală. Evit astfel, voit, orice fel de polemică legată de scutece refolosibile.

Pentru că viitorul apropiat al Dobreştilor implică multe călătorii, ne-am apucat să ne categorisim lucrurile de prin casă. Odată ajunsă la sertarul cu scutece refolosibile sau scutece eco, cum le spun unii, mi-a venit ideea să le povestesc mămicilor interesate de scuteceală cum a fost la noi.

Avându-le în preajmă pe mămicile Dana, Andreea şi Cristina, am aflat o grămadă de informaţii despre scutecele refolosibile încă înainte de a o naşte pe Nadia. Însă în momentul naşterii nu ştiam exact cu ce se mănâncă. Drept urmare am mai aşteptat puţin, până când Nadia a împlinit 2 săptămâni. Timpul a trecut şi ne putem lăuda că suntem textiliste de 7 luni 🙂

Pachetul de start a conţinut:
– 2 POP-IN-uri
– un set cu 5 Scutece tradiţionale
– un set cu 2 Scutece de cânepă cu şiret
– un set cu 2 insert-uri de bumbac
– un Snappi,
– o pereche de Pantaloni scurţi din lână merinos.

Am mai primit de la Cristina, cu împrumut, un chiloţel de protecţie Popolini.

La început o schimbam pe Nadia în unele zile chiar şi de 14-15 ori în 24 de ore.
Ceea ce cumpărasem nu era suficient, aşa că am mai făcut o investiţie în ceva mai tradiţional decât scutecele tradiţionale. În finet. Vechiul, poate demodatul, însă finul şi foarte utilul finet 🙂

Ce am făcut cu el? 11 scutece copie a insert-urilor de bumbac de pe HipHip şi 6 scutece simple de dimensiunea 55×55 cm, festonate frumos la o croitorie din cartier. Investiţia a fost de numai 50 de RON cu tot cu mâna de lucru :). Super investiţie având în vedere bugetul din ce în ce mai mic avut la dispoziţie după o cezariană neplănuită :).

Cu cele 28 de scutece am tratat gentilul poponeţ al Nadiei până la 2 luni, când a venit botezul. Atunci numărul şi tipurile de scutece folosite s-au schimbat drastic. Şi anume:

– 4 scutece Itti Bitti + 10 inserturi

– 4 scutece de noapte Popolini

– 1 scutec de noapte din cânepă

– 2 scutece cu buzunar GrowHour

– 2 scutece Disana + 2 inserturi

– 1 scutec LittleLamb + 1 chilot de protecţie Bummis

– 1 scutec POP IN + 2 inserturi de noapte

– 3 seturi de inserturi de cânepă.

Mega suficiente. De atunci fineturile, care mi-au fost atât de utile la început, au fost retrogradate la ultimul sertar al comodei până în ziua de azi 🙂

Aşaaaa. Acum că am etalat toate tipurile de scutece pe care le foloseşte Nadia, am să vă spun părerea mea despre ele. Am să ţin cont de aspect, volum, rate de murdărire şi grad de uscare.

Gradul de uscare va avea 3 valori:
– rapid: câteva ore
– mediu: 1 zi sau 1 noapte
– lent: 2 zile + 1 noapte

Scutecele de cânepă cu şiret: cam voluminoase pentru Nadia, încă şi acum ;). Asta le face mai puţin atrăgătoare şi mai greu de manevrat. În schimb sunt bune absorbante. Gradul de uscare: mediu.

Scutecele tradiţionale: o invitaţie la pişu, după părerea mea 🙂 Sunt atât de fine şi de moi încât primul pişu apărea uneori chiar şi la câteva minute de la montare. Dezavantajul lor e că necesită împăturire, mai ales când bebele e mititel + chilot de protecţie. Însă ce le face foarte utile este gradul de uscare: rapid.

Itti Bitti-urile: sunt de departe cele mai frumoase şi elegante (nu degeaba au câştigat premiul pentru design :)). Între lunile 2-5 1/2 (când am început diversificarea) au fost bune doar pentru pişu. Dacă era rost de treburi mai importante, era Jale. Murdăria apărea din toate părţile, ceea ce mă obliga să am schimburi peste schimburi la mine, că nu ştiam cum ne va fi norocul. De când consistenţa nu a mai reprezentat o problemă, au devenit favoritele :). Gradul de uscare: mediu.

Popolini-urile de noapte: un eşec total. Pe 2 dintre ele le-am returnat, iar celelalte au lăsat murdăriile sa iasă aproape de fiecare dată. Gradul de uscare: lent.

Scutecul de noapte din cânepă: foarte bun absorbant şi plăcut la atingere. Are nevoie de chilot de protecţie, ceea ce îl face mai greu de manevrat. Gradul de uscare: lent.

Scutecele cu buzunar GrowHour: poate cele mai voluminoase din întreaga garderobă textilistă. Din păcate Nadiei îi sunt încă largi la picioruşe, drept urmare pişu mai iese din când în când chiar şi acum. Sperăm să nu ne mai creeze probleme când mai creştem şi noi :). Grad de uscare: rapid pentru exterior şi mediu pentru inserturi.

Scutecele Disana: aşa ş-aşa 🙂 Principalul dezavantaj ar fi faptul că nu au putere de absorbţie mare nici ele şi nici inserturile lor. Asta duce la înlocuiere rapidă. Grad de uscare: mediu.

Scutecul Little Lamb: cel mai pufos dintre toate. Într-adevăr arată ca blăniţa unui mieluţ :). Are nevoie şi el de chilot de protecţie, ceea ce îl face mai greu de folosit, dar are o putere de absorbţie foarte mare. Grad de uscare: lent.

POP IN-urile: scutecele pe care m-am bazat mereu, încă din primele săptămâni de viaţă ale Nadiei. Mai voluminoase, ce-i drept, dar extrem de utile, foarte bune absorbante şi cu cele mai mici rate de murdărire. Dezavantajul lor ar fi gradul de uscare: lent.

Inserturile din cânepă şi bumbac: sunt foarte bune din pucnt de vedere al puterii de absorbţie. Ascunzându-le în interiorul scutecelor, aspectul lor nu contează foarte mult. Ce e important însă e gradul de uscare. La cele de cânepă: mediu, iar la cele de bumbac: lent.

Sunt sigură că mai sunt şi alte modele de scutece pe care nu le avem. De aceea, opiniile de mai sus sunt pur subiective. Totuşi sper ca acest post să ofere mai multe detalii utile tinerelor mămici interesate de scutece eco pentru micuţii lor.

După această evaluare a scutecelor refolosibile pe care le-am  folosit cu Nadia şi după sortarea bagajelor, am hotărât să iau cu mine: POPIN-urile, scutecele cu buzunar GrowHour, scutecul de noapte din cânepă şi mai multe scutece tradiţionale.
De fapt, pe acestea din urmă mă voi şi baza, tinând cont de timpul rapid de uscare 🙂

Sper să vă fi fost de folos cu impresiile mele şi la cât mai mulţi bebeluşi utilizatori de scutece refolosibile! 🙂

[fblike]

48 comments on “7 luni cu scutece refolosibile

    • eugenia , Direct link to comment

      Salut Raluca! Vom pleca în ţări mai calde 🙂
      Dar o să detaliem subiectul la anu’ 🙂 Până atunci suntem încă prin România.

  • Ioana , Direct link to comment

    Hei parca spui povestea mea in mare :)).Eu pana la botez si putin dupa am folosit scutece de unica folosinta ca nu prea am avut curaj sa ma apuc de scuteceala textila.Pe urma am luat un chilotel si un insert de bumbac econobum si am facut cateva inserturi similare din finet trase la masina proprie :)).Si la mine a fost o cezariana neprogramata, ba chiar in urgenta din pacate.Eh totul e bine cand se termina cu bine si scutecim textil cu succes.Eu am acum econobumuri adica am un set, 2 canepa cu siret, 2 canepa cu arici si 3 pop in.Ne impacam super bine.Va pupam!

    • eugenia , Direct link to comment

      Salut Ioana,

      Într-adevăr, nici noi nu am avut foarte mare curaj în primele săptămâni. Dar după ce am văzut cât de uşor e şi că Nadiei îi e excelent cu scutecele refolosibile, totul a mers ca uns 🙂 Econobum noi nu avem pentru că la momentul respectiv, Cristina nu le aducea :). În schimb, între timp am mai achiziţionat nişte Bumgenius, care sunt excelente şi ele.
      Spor la scuteceală în continuare şi vă pupăm înapoi îndoit 🙂

  • Roxana , Direct link to comment

    Foarte interesant postul si multumim! Noi suntem mari [15 luni], am folosit numai scutece de unica folosinta, dar ma gandesc ca, odata cu bb2, sa fim o familie de textilisti, vorba ta. Ce nu am inteles: nu poti folosi textilele din Day1 pana haaat…cand nu mai le trebuie scutece? Adica, in cazul meu n-as putea folosi aceleasi scutece si cu bb1 si cu bb2?

    • eugenia , Direct link to comment

      Salut Roxana,

      Mă bucur că ai găsit articolul interesant. Imi face mare plăcere să aflu că sunteti interesaţi de scutecele refolosibile. Şi chiar dacă aveţi 15 luni (FELICITĂRI! ;)) să ştii că nu e târziu deloc.

      Am o prietenă mămică care după ce a participat la Let’s Do It Romania şi a avut “ocazia” să adune nişte pamperşi aruncaţi de ceva vreme într-o parcare, a trecut la scutece refolosibile, mai exact POPIN-uri. Şi băieţelul ei are aproape 2 anişori! Aşa că se poate 😉

      Cât despre durata de viaţă a scutecelor refolosibile, răspunsul este DA, le poţi folosi şi la cel de-al doilea bebe! Aştept să ne scrii în curând despre tipurile de scutece care vă plac 🙂 Pupici!

  • Ecomami , Direct link to comment

    si noua ne plac foarte mult scutecele pop-in. noi am inceput insa sa le folosim cand D era ceva mai maricel, nu nou-nascut, si nu au parut voluminoase, ba chiar sunt dintre cele mai subtirele alaturi de GrowHour, care, la fel, ne plac mult. Foarte buna ideea de a folosi scutece de finet, si noi am mai utilizat metoda in trecut 🙂 pe mine ma bucura ca tot mai multa lume foloseste scutece refolosibile

    • eugenia , Direct link to comment

      Bune rău POPIN-urile astea, ce să zic? 🙂 Pentru mine finetul a fost salvator la început când pişulicii veneau unul după altul 🙂 A fost de mare succes şi pentru că se usca foarte foarte repede. În apartamentul în care stăm, nu avem balcon şi asta îmi dădea de lucru, mai ales că POPIN-urile se uscau mult mai greu decât aş fi avut eu nevoie.

      Şi ai dreptate, e o bucurie să vedem că “ne înmulţim”, noi mămicile cu bebeluşi scuteciţi.

  • Mirela , Direct link to comment

    La multi ani, dragi mamici-eco! Foarte util articol! Ioana, cum se manevreaza Econobum-urile? Chiloteii sunt eficienti? Dar impaturirea prefoldurilor nu e prea complicata? Noi am folosit pana acum chilotei Flip cu insert Stay Dry si sunt foarte bune, inclusiv la somnul de pranz, nu a scapat nimic niciodata. Noaptea am ramas cu Pampers, dar tare am vrea sa scapam de ei! Eu il schimb o data noaptea, se trezeste pe la 3-4 si sunt prea adormita ca sa potrivesc insert-ul pe chilotel si ambele pe copil! Sa aveti un an bun, frumos si sanatos!

    • eugenia , Direct link to comment

      La multi ani şi ţie Mirela!

      În aşteptarea răspunsului oferit de Ioana, am sa-ţi mărturisesc că şi noi folosim scutece de unică folosinţă noaptea. Motivul principal este că Nadia, de cele mai multe ori, nu se trezeşte deloc noaptea, iar noi nu am găsit un scutec refolosibil cu o putere de absorbţie atât de mare încât să nu-i strice somnul. Dar ziua, cu excepţia unor călătorii mai lungi cu maşina, scutece refolosibile la greu 🙂

      Un an nou fericit şi ţie alături de toţi cei dragi!

  • Crina , Direct link to comment

    Foarte interesant articolul. Vazusem de ceva timp wishlist-ul vostru cu ce scutece va doreati si chiar imi doream sa aflu cum v-ati impacat cu fiecare. Noi folosim de la nastere scutecele textile si chiar si acum (la 2 luni) scutecele traditionale raman favorite. In primele saptamani doar acestea i se potriveau lui bebe oricum. Pana acum nu am avut niciun fel de scurgere cu ele. Din pacate Filip are o piele foarte sensibila si faptul ca ele mentin umezeala nu ajuta, deci schimbam foarte des … Asa am aflat ca si cu scutecele textile se poate face iritatie la fundulet, chiar am fost nevoiti sa trecem pe scutece de unica folosinta ca sa scapam de ea.
    Popolini EasyFix am luat si noi 2 bucati si au fost o dezamagire totala. Tot timpul am avut scurgeri pe la picioruse. GrowHour este mut prea mare si pentru noi inca 🙂 AnyHour din punctul meu de vedere nu se potriveste pentru baietei pentru ca are o banda de protectie neabsorbanta in fata, perfecta ca sa iasa pisu pe langa ea.
    Dintre scutecele cu buzunar cel mai bine ne-am impacat cu Wonderoos Minky, de aceea am si comandat mai multe pentru a putea spala si la 2 zile cand se cere. Din pacate, de vreo 3 saptamani ma lupt la scutecele cu buzunar cu o problema: fleece-ul a devenit rezistent la apa, pisu curge pe el direct afara, nu ajunge la insert. Am incercat otet, detergent de vase, alt detergent, spalare fara detergent, limpeziri fara numar … Nimic nu pare sa functioneze. Daca ati avut astfel de probleme si ati gasit solutia, sa imi spuneti si mie 🙂 Deja am ajuns la capatul rabdarii si cel mai rau este ca trebuie sa combin scutecele traditionale cu scutece de unica folosinta ca sa fac fata. Nu stiu exact de la ce s-a intamplat minunea, dar e posibil sa fie de la detergent (SodaSan). Din ce am citit in aceste saptamani, detergentii bio nu sunt neaparat recomandati pentru scutecele cu buzunar pentru ca ei contin uleiuri care raman pe fleece si il fac rezistent la apa. Daca vreti sa folositi detergenti bio, sa ii alegeti cu grija. De asemenea, nu este recomandat sa se spele primele 6-8 dati inserturile din canepa cu scutecele cu buzunar pentru ca acestea din urma contin uleiuri naturale care pot afecta fleece-ul. Asadar atentie, sa nu patiti ca mine 🙂

  • Adelle , Direct link to comment

    Scutecul perfect depinde mult de copil, de conformatie si de parinte. Noi de ex am avut experiente bune cu Popolini EasyFix si multe accidente cu wonderoos. Cu AnyHour ne simtim bine, la fel si cu Pop-in. Cele cu siret sunt greu de montat, Ra cand le vede fuge, dureaza prea mult sa le pun si o plictisesc. 🙂

    Crina, noi am folosit mult timp sodasan si nu am avut probleme.
    Dar ai dreptate, pentru scutecele cu buzunar trebuie evitati detergentii care contin uleiuri esentiale sau care sunt pe baza de ulei. Dar cea mai mare problema sunt detergenti care contin arome, balsam sau inalbitori. Acestia se depun in tesatura si scutecul nu mai absoarbe pisulica. E posibil ca la voi sa se fi depus detergentul.
    Sodsan nu contine uleiuri.

    De ex exista la noi pe piata un detergent eco – ECOS – venit din US. Exista varianta cu balsam pe baza de ulei de cocos care nu e ok pt scutece cu buzunar. Exista si varianta fara balsam care ok pt scutece.

    Crina ai folosit cumva otet la clatire? S-ar putea ca asta sa fie problema.

  • Crina , Direct link to comment

    Nu am folosit la spalarea scutecelor decat detergent Ulrich si Sodasan. Am folosit otet la clatire incercand sa rezolv problema. Nu a mers…. Dupa asta am incercat cu detergent de vase si detergent bio care nu lasa reziduri, G1. Scutecele sunt in continuare rezistente la apa ceea ce ma supara foarte tare… Chiar ma gandesc sa renunt la scutecele textile din aceasta cauza… Au reprezentant o investitie destul de mare si s-au stricat foarte repede. Nu mai spun de timpul petrecut frecand la ele, timp pe care cu siguranta nu il am cu un bebe de 2 luni in casa. In acest moment nu as sfatui pe nimeni sa foloseasca scutece cu buzunar. Scutecele din materiale naturale integral sunt mult mai bune.

    • eugenia , Direct link to comment

      Crina, îmi pare rău pentru experienţele neplăcute pe care le-ai avut cu scutecele. Sunt convinsă că există o soluţie la problema scutecelor tale, însă personal nu o cunosc. Oricum eu îţi mulţumesc că mi-ai spus de câteva greşeli de care nu aveam habar şi de care să mă feresc.

      Îţi doresc succes cu bebele şi cu scutecele refolosibile. Totuşi sper să îţi aminteşti cât de importante sunt pentru el materialele ecologice înainte de a lua decizia să renunţi la ele. Îţi ţin pumnii.
      Cu drag,
      Eugenia

  • Mirela , Direct link to comment

    Crina, imi pare rau de ceea ce ai patit! Si pe mine ma intereseaza scutecele cu buzunar si all-in-one (cu toate ca initial nu vroiam sa cumpar, mi s-a deschis pofta de scuteceala) si de aceea imi sunt utile alte pareri. Iar W. Minky cu buline sunt printre cele mai frumoase! Oare chiar nu exista remediu? Asta ma pune pe ganduri! Incearca macar sa pui inserturile peste scutecel, ca la chiloteii de protectie! Poate merge!

  • Ioana , Direct link to comment

    Draga Mirela
    Noi ne intelegem super bine cu econobumurile.Se monteaza usor, am trei chilotei de protectie si 12 inserturi si sunt super ok.Eu spal chiloteii de protectie dupa fiecare utilizare si ii rotesc.De uscat se usuca foarte repede pe calorifer sau langa calorifer asa ca nu avem probleme.De montat se monteaza usor si mai folosesc de asemenea hartie de protectie si sunt foarte multumita ca se curata usor scutecele :).Pentru noapte folosesc scutecul de canepa hemp hour cu arici si cu insert (Edi face noaptea pisulica destul de mult) si pantalonasi de lana.Pana acum nu a trebuit sa il schimb deloc noaptea (bine de cand a mai crescut nu mai face noaptea probleme majore asa ca scutecul face fata foarte bine la pisulica si suntem ok).Am folosit si eu scutece traditionale (ceea ce imi aminteste ca trebuie sa iau un snappi) dar trebuie sa le schimb des :D.
    Oricum ma asteptam sa fie mai greu dar nu e.Singurele mele probleme sunt cum sa fac sa nu spal duminica sau de sarbatori :)).
    Va dorim numai bine si succes la textilit.
    Draga Eugenia va pupam!

    • eugenia , Direct link to comment

      Draga Ioana,

      Şi Nadia face destul de mult pişu noaptea. De aceea încă mai folosim scutece de unică folosinţă noaptea. Totuşi asta nu mă descurajează să încerc şi eu varianta câştigătoare pentru Edi. Totuşi am câteva întrebări:
      Câte scutece hemphour cu arici ai? Cum le speli, astfel încât să ai în fiecare noapte unul uscat? Pantalonii de lână sunt lungi sau scurţi?

      Aşteptând cu interes răspunsurile tale, îl pupăm pe Edi pe năsuc 🙂

  • Adelle , Direct link to comment

    Crina, ar putea pur si simplu sa fie o problema de absorbabilitate, adinca inserturile sa nu fie suficient de rapide in a absorbi. Asta se intampla in cazul copiilor care fac pisulica cu jet puternic sau mult deodata. Incearca te rog si cu un insert din canepa pus in buzunar inainte insertului din microfibra. Si incearca si cu un insert pus pe chilotel, nu in buzunar. In buzunar lasa inserturile normale.

  • corry , Direct link to comment

    foarte interesant articolul!
    poate ne spui si cum le ingrijiti/spalati, si cum va luptati cu petele.
    stiu ca s-au scis multe despre asta, dar mie mi se pare utila fiecare experienta.
    noi avem prefolduri bummis cu chilotei flip, pop-inuri, tot felul de inserturi si cateva traditionale.
    am folosit in primele luni si 5 scutece little lamb, insa acum ii sunt mici si vreau sa le vand, ca sunt in stare foarte buna. sper ca si la noi sa se dezvolte degraba piata scutecelor refolosibile sh, ca in afara, astfel incat mai multi parinti sa isi permita sa le foloseasca.

    • eugenia , Direct link to comment

      Salut Corry,

      Initial, petele au fost o adevarata provocare 🙂 In principal din cauza consistentei mai dubioase, sa zicem. Apoi am inceput sa ma resemnez intr-o buna masura, spunandu-mi ca oricum nu le vede nimeni 🙂

      In primele luni spalam scutecele cu nuci de sapun (luate de pe http://nucidesapun.ro), dar petele nu prea ieseau. Apoi am incercat un detergent eco de la Organic Baby (http://organicbaby.ro) care a reusit sa scoata toate petele. Chiar o sa merg la anul sa-mi mai iau unul, ca tocmai ce l-am terminat 🙂 E foarte fain si il recomand.

      De cateva luni bune nu mai avem problema petelor pe scutece multumita schimabarilor de consistenta 😀

      Ideea cu piata sh de scutece mi se pare dintr-un alt film. Eu as avea dubii sa iau scutece de la familii pe care nu le cunosc. Dar poate eu sunt mai paranoia 🙂

      Pana una alta, va urez si eu de bine, pe voi toate mamici scuteciste si purtatoare de copii mici, frumosi si fericiti 🙂 Sa vina peste noi un 2011 plin ochi de clipe MINUNATE!

      Cu drag,
      Dobrestii

  • Crina , Direct link to comment

    Mirela, cu siguranta exista remediu la scutecele mele. Pana la urma este vorba de un fleece in care s-au depus reziduri de detergent si trebuie sa le scot (pentru Adelle – fleece-ul e problema, l-am testat cu apa si nu lasa sa treaca lichidul prin el). Ma demotiveaza insa faptul ca trebuie sa ma muncesc atat de mult cu ele si nici nu vreau sa le folosesc ca si chilotei de protectie pentru ca nu de astea le-am cumparat. Scutecele cu fleece sau microfibra sunt bune pentru ca tin funduletul bebelusului uscat si se usuca repede (de aceea le-am si cumparat), dar trebuie sa recunoastem ca sunt mai greu de intretinut decat cele din materiale naturale. Eu am impartasit experienta mea ca sa nu trebuiasca sa treceti si voi prin acelasi lucru. Am citit chiar ca nu ar trebui spalate cu linere cu care s-a folosit crema de fundulet. Si da, Wonderoos Minky cu buline sunt adorabile 🙂 Iti recomand insa sa faci o lista scurta cu scutece care iti plac, sa iei cate unul din fiecare si sa vezi care vi se potriveste voua, in functie de conformatia copilului, dupa care sa iti faci un stoc din cele cu care va intelegeti cel mai bine.
    Ioana – si eu am aceeasi dilema cu spalatul duminica si de sarbatori. Cand sunt mai multe zile de sarbatoare consecutive raman fara scutece textile minim o zi 🙁

    • eugenia , Direct link to comment

      @Mirela: Într-adevăr, Crina are dreptate cu lista de scutece care îţi plac. Mie mi-a părut rău că am cumpărat mai multe iniţial, dar asta e, până la urmă am făcut şi multe alegeri bune 🙂
      @Crina, Ioana: Recunosc că eu mai spăl şi când e sărbătoare. Mi se pare aiurea să nu fac asta dacă s-au strâns suficient de multe scutece şi încep să îţi facă simţită “mireasma” în baie.

  • Ioana , Direct link to comment

    Am 2 scutece hemphour cu arici.Si cu insert.Eu indoi insertul si e ok.Uneori il uda rau alteori mai putin :)) depinde de dispozitie.Si pantalonii cu care il culc sunt de regula scurti.Am si lungi dar pe aia ii folosim de obicei pe timp de zi.Scutecele le usuc pe calorifer.Si cum spal la 2 zile mai folosesc cate un hemphour cu siret in care pun un insert fie de canepa fie de bambus :D.Pentru noptile in care nu mi se usuca scutecele.Cand e bai mare cu uscatul mai folosesc de la alana scutece de unica folosinta.Va pupam cu drag
    Crina – eu am de rezerva niste scutece de la alana pentru cazuri din astea.Si eu m-am trezit ca tre sa inventez ceva dupa 3 zile consecutive de sarbatori :).Dar ne descurcam.Numai bine.

  • Mirela , Direct link to comment

    Ioana, multumesc pentru raspuns! Crina, eu as vrea sa iau mai multe inserturi Stay Dry, dar sunt din microfibra si ma tem sa nu patesc la fel! Cum pot fi oare indepartate reziduurile de detergent sau ulei? Doar spui ca le-ai clatit destul! Am o dilema: nu stiu ce inserturi sunt mai bune, mai absorbante pt chiloteii Flip. Am observat ca majoritatea apreciati canepa! Se spune ca bambusul si canepa sunt mai bune absorbante decat bumbacul! In plus, imi place si ideea ca au proprietati antibacteriene. Of, ma complic prea tare, poate ar fi suficiente inserturile organice de la Flip!
    Am si o pereche de pantalonasi Little Lamb (nr. 2), care sunt foarte dragalasi, dar sunt un pic cam grosuti si se potrivesc mai greu pe bebe, care pare putin cam inghesuit in ei. Dar i-am folosit cu succes la somnul de dupa-amiaza. I-am incercat si noaptea, insa dupa vreo 4 ore a inceput sa se tot fataie, asa face cand vrea schimbat. Si pana la urma i-am pus Pampers. Sa aveti bebei sanatosi!

  • Crina , Direct link to comment

    Mirela, in principiu daca ai grija la spalat nu o sa patesti ca mine. Exista mai multe teorii despre cum poti curata reziduurile de detergent din scutece, in functie de materialul din care sunt facute. Eu acum le testez pe toate pe rand si cand o sa reusesc va anunt ce a mers la mine. La alte mamici a functionat foarte bine detergentul de vase (pentru ca este puternic degresant), dar pentru mine nu a fost suficient. Stiu cum este la inceput cand nu stii ce sa alegi, de aceea spuneam ca inainte de a lua o decizie si a face o investitie mare mai bine treci printr-un scurt proces de trial and error. Alegerea scutecelor depinde foarte mult de copil… Si cum niciun copil nu e ca altul, nu poate nimeni sa iti spuna fix ce ar trebui sa cumperi tu. Spre exemplu eu nu ma descurc deloc cu insertul Stay Dry de la Flip. Nu reusesc sa il potrivesc ca sa nu dea pe afara. Chiloteii Flip ii folosesc cu scutecele traditionale sau cu prefolduri de canepa (mai rar). Insertul Stay Dry il folosesc la scutecele cu buzunar.

  • Mirela Preda , Direct link to comment

    La multi ani! Noul an sa fie mult mai bun ca cel care a trecut!
    Multumesc pentru sfaturi, dragi mamici!
    Crina, de ce nu folosesti prefolduri de canepa la chiloteii Flip?
    Pana la urma ce detergenti folositi?
    Problema spalatului de sarbatoare pentru un copil mic sta asa – cred ca Doamne-Doamne nu apreciaza daca iti lasi copilul murdar. Poti sa iti cumperi un milion de schimburi/scutece(daca iti permiti), dar avand in vedere cat de repede creste, nu merita. Sau sa folosesti Pampersi, ca sa fii cu inima impacata si sa nu se adune mormanul in baie.

    • eugenia , Direct link to comment

      @ Mirela: acum eu folosesc nucile de sapun luate de pe http://nucidesapun.ro şi detergent lichid cu muşeţel şi lavandă luat de pe http://organicbaby.ro de care sunt tare mulţumită.
      @ Crina: astea da veşti bune la început de an. Vă ţinem pumnii pentru perioada de probă că tare mult ne-am dori să vă sştim în continuare scutecişti 🙂

  • Crina , Direct link to comment

    Revin cu noutati despre problema mea cu scutecele. Intr-un final le-am spalat cu Vanish (o doza la prespalare si una la spalare), fara alt detergent, la 60 grade si le-am limpezit de vreo 7-8 ori (la un moment dat am pierdut numaratoarea) pentru ca mi se parea ca tot iese detergent din ele. Le folosesc acum de aproape 2 zile si nu am mai avut accidente. Nu le declar inca rezolvate, le tin in perioada de proba o luna. La Multi Ani tuturor si un An Nou cu si mai multe bucurii.

  • corry , Direct link to comment

    hei, merci pentru raspuns!
    mie mi se pare ok sa cumpar scutece sh, ca de aia sunt refolosibile, nu?! 😀
    referitor la siguranta, faptul ca alta mamica si-a asumat responsabilitatea scutecelii textile, mi se pare un argument suficient de bun. in rest, ce nu poate rezolva o spalare la 90 de grade? 😀

  • Mirela Preda , Direct link to comment

    Crina, felicitari pentru reusita!
    Eugenia, multumesc pentru raspuns!
    Ce parere aveti – inserturile de canepa si bambus se potrivesc la Flip? Dar inserturile de noapte Pop-in?
    Mie imi place foarte mult bambusul ca si absorbant (de la Little Lamb am vazut – dar nu se potrivesc ca si croiala pt David, care e un baietel bine construit, fara a fi deloc grasut – de ex. dupa standardele europene este in medie, iar dupa americani sub-medie ca si greutate).
    Iar pentru chiloteii Flip am facut o pasiune – sunt foarte eficienti si foarte frumos finisati.

  • Crina , Direct link to comment

    Mirela, in principiu Flip este un chilotel de protectie si se poate pune peste orice fel de scutec. Nu trebuie musai folosit numai cu inserturile Flip. Dar, ca sa fii sigura, ai putea merge la showroom la Adelle ca sa le vezi pe fiecare dintre ele si sa iti dai seama daca merg impreuna sau nu.

  • Crina , Direct link to comment

    Mirela, eu folosesc acum detergent bio G1. L-am comandat de pe net. Nu lasa reziduuri si se foloseste o cantitate mica (33 ml la o masina plina). Pe langa asta ar mai trebui un sapun pentru pete. Acum trebuie sa imi gasesc unul nou pentru ca cel de la Sodasan contine uleiuri esentiale si imi poate strica iar scutecele. Cel de la Ulrich ar putea fi o solutie si mai stiu persoane care folosesc fara probleme sapunul pentru pete de la Imse Vimse. Iar daca nu vrei o solutie bio, si Vanish poate fi utilizat pentru pete.
    In legatura cu prefoldurile din canepa: nu le folosesc cu chilotei de protectie pentru ca nu am reusit pana acum sa le potrivesc cum trebuie astfel incat sa nu dea pe afara kk (asta insemnand si sa nu iasa in chilotelul de protectie… nu imi place cand se intampla asta). Prefer scutecele traditionale cu chiloteii de protectie, nu iese nimic din ele si pot refolosi chilotelul de protectie de mai multe ori inainte sa il spal. Avand in vedere ca am doar 2 chilotei de protectie, e un aspect important. Prefoldurile din canepa le folosesc ca insert la scutecele cu buzunar. La fel si insertul Flip. Deci nu este o problema cu prefoldurile din canepa, doar ca nu imi place mie sa folosesc prefolduri 🙂

  • Teo , Direct link to comment

    Interesant articolul, multumim pentru sharing!
    O intrebare pentru mamicile care folosesc scutele refolosibile: ce pot spune despre costurile folosirii acestora (pret scutece + apa pentru spalat + timp investit + etc) comparativ cu costurile scutecelor de unica folosinta.

    Multumesc!

    • eugenia , Direct link to comment

      Salut Teo,

      Personal nu am ţinut cont de toate aspectele astea, pentru că beneficiile majore pe care le-am văzut au fost confortul Nadiei şi lipsa chimicalelor.
      Însă pe blogul lui Adelle există un articol şi multeeeee comentarii exact despre aceste lucruri. Uite link-ul: http://adelle.ro/6-motive-pentru-care-am-ales-scutecele-refolosibile/
      Aşteptăm şi alte păreri ale mămicilor utilizatoare de scutece refolosibile.

  • Mirela Preda , Direct link to comment

    Crina, multumesc mult pentru raspuns! Am vazut ca si Ulrich contine uleiuri esentiale. Scutecele Pop-In se pot spala cu detergent normal? Surpriza a fost ca tati si bunicile ezita sa foloseasca Flip-ul. Asa ca o sa achizitionam niste Pop-In-uri cu bambus. Mi-a trecut cheful de microfibra, trebuie sa clatesc la ea pana ma plictisesc.

  • Mirela Preda , Direct link to comment

    Teo, eu tin foarte mult la confortul lui bebe, de aceea intotdeauna l-am schimbat imediat ce am sesizat pisul. Asta vara, cand era foarte cald si bea foarte multa apa, il schimbam si de 16-20 de ori pe zi. Acum a mai crescut si face pisu mai rar, dar tot il schimb de 10 ori pe zi. Asta inseamna ca dau pe Pampersi 3,5-4 milioane pe luna. Ma enerveaza numai ideea, si avem ca bonus si chimicalele aferente. Daca aflam mai devreme de scutecele refolosibile, era super pt. buzunarul nostru. Nici acum nu e tarziu. Cred ca 10 Pop-in-uri, cu un chilotel de protectie Flip si vreo 4 inserturi ne vor ajunge (la varsta lui). Iar ca si spalat, oricum la 2 zile bag o masina pt. bebe, asa ca nu mi se pare un cost fenomenal. Probabil ca voi spala zilnic sau voi mai investi in niste scutece (inca nu stiu cum vor decurge lucrurilel, dar voi vedea). Si am mai observat ceva: atunci cand David are scutecel textil, dupa ce se uda, ma ia de mana si ma duce in dormitor ca sa il schimb. Cand are Pampersi, uneori nu vrea sa fie schimbat, desi e evident ca e plin de pisu. S-ar putea ca acesta sa fie un avantaj pentru obisnuirea cu olita.

    • eugenia , Direct link to comment

      Eu spăl scutecele cu nuci de săpun şi sunt mulţumită. Condiţiile sunt să le spăl la 60 de grade şi să le dau extra clătire, dar cred că sunt lucruri valabile ţi la alţi detergenţi.

  • Mirela Preda , Direct link to comment

    Multumesc, Eugenia! Avem si noi doua saptamani de experienta cu scutecele Pop-In. Sunt dragalase, pufoase, iar culorile pastelate le fac sa para niste bombonici. Insa, sunt total dezamagita. Accidentele sunt foarte frecvente: o data e bine si de doua ori nu. Le-am incercat si cu alte inserturi (Flip organic si Little Lamb) si au rezistat, ceea ce ma face sa ma gandesc ca pentru bebe nu sunt suficiente inserturile originale. De asemenea, cu absorbantul de noapte nu avem accidente, dar scutecul devine foarte voluminos. Dar nu stiu sigur daca asta o fi motivul pentru care nu rezista. Ce am mai incercat: insertul Flip organic, e funny sa il prind cu Snappi, dar pana il potrivesc, bebe nu are rabdare, asa ca pur si simplu il impachetez si il pun in suport. Insa nu imi place de el, este cam grosolan si neglijent lucrat. Pana acum, combinatiile cu care nu am avut accidente deloc au fost: chilotel Flip si Little Lamb sau insert organic. In plus, se irita funduletul, cu toate ca il schimb foarte des. Am folosit si untul de Shea organic si are efect foarte bun, aproape imediat. Il folosim si pt. fata pt. dermatita atopica, pielea a devenit mai hidratata, iritatiile mai mici si mai rare, dar mai asteptam efectele. In concluzie, nu stiu ce sa mai fac cu Pop-In-urile. Voua cum va merge sau cum v-a mers cu ele, la 1 an si 3 luni?

  • georgiana , Direct link to comment

    eu sunt off-topic dar vreau sa stiu ce detergent de la organicbaby ai luat (cel care scoate petele) si ce alte produse imi recomanzi. am cumparat si noi girafa Sophie si fie-mea o rontaie de zor:)

  • Mirela , Direct link to comment

    Da, am dezlegat misterul. Bebe s-a iritat la fundulet de la hartia pentru scutece. Se pare ca el are o piele foarte sensibila. De cand nu mai folosesc, totul e OK. Pentru Pop-In-uri am gasit solutia: adaug sub absorbantele originale un insert dintr-un prosopel de bumbac, 30/50. O sa mai acizitionam combinatia cea mai strong: pantalonasi Little Lamb si protectie Flip. In rest, ne-am obisnuit cu ele, dar pentru ca nu am decat 8 combinatii trebuie le sa spal zilnic. Nu le pot spala impreuna cu alte haine, deoarece pe majoritatea lucrusoarelor pt. copii scrie max. 40 grade (le-am spalat pe unele la 60 si am regretat – au intrat f. mult la apa si s-au decolorat); iar scutecele le spal la 60 grade (asa cum scrie pe ele). Sunt curioasa cat o sa vina factura la lumina, pentru ca la cea de apa suntem demult campioni in bloc. Succes la scuteceala!

    • Eugenia , Direct link to comment

      Ma bucur Mirela ca ai gasit solutia salvatoare 🙂 Recunosc ca imi pare putin complicata, dar pentru binele poponetului, ce nu face o mama, nu? 🙂
      Facturile vor conta cateva luni, sanatatea si confortul vor fi de nepretuit in timp. Succes la scuteceala si tie!

  • Mirela , Direct link to comment

    Multumesc, Eugenia! Revin dupa aproape 5 luni de scuteceala! Facturile de la apa si lumina nu sunt semnificativ mai mari! Dar cel mai important lucru pe care vreau sa il spun se refera la greselile pe care le-am facut, asa ca, daca cineva se apuca acum de scuteceala, ar fi bine sa le evite!
    1. Nu spalati niciodata scutecele cu detergent obisnuit! Chestia cu clatirea de 2 ori este un mit: mie mi-a trebuit aproape o luna sa scot chimicalele din ele (am trecut pe nuci de sapun), si am stiut cand au iesti, pentru ca funduletul lui bebe nu s-a mai iritat. Cu detergent obisnuit am folosit tone de crema, cu nucile de sapun, folosim doar din cand in cand, asa, pentru protectie.
    2. Nu cumparati mai multe scutece dintr-un model pana nu incercati! E drept ca la noi e cam scump sa incerci din toate! Noi am luat multe Pop-in-uri, bazandu-ne pe experienta altora, dar sunt doua aspecte: bebe face pisu la greu si ele nu rezista, iar la 11kg cat are in prezent, nu il mai cuprind peste picioruse, datorita taliei prea joase!
    3. Nr. de kg ale lui bebe nu corespunde intotdeauna cu indicatia de pe scutece. Asta depinde foarte mult de conformatia copilasului. Noi folosim scutecele deja de marimea 3 (peste 16 kg), cu toate ca bebe are doar 11kg, dar e inaltut si bine facut pentru varsta lui.
    – Prefer protectiile de scutec sau scutecele cu capse, pentru ca bebe desface ariciul imediat. – Combinatiile noastre preferate sunt: scutec pantalonas Little Lamb cu protectie Flip sau pantalonasi din lana (care sunt senzationali)!
    Pup toate mamicile scutecitoare!

    • Eugenia , Direct link to comment

      Mirela, impartasirea experientelor face foarte bine, cu atat mai mult cu cat subiectul scutecelor este inca unul putin cunoscut.

  • cristinjolie , Direct link to comment

    Hristos a inviat!
    si pentru mine nucile de sapun rezolva scutecele murdare.
    folosesc scutecele traditionale de vreo 2 luni si pentru mine sunt cele mai bune.impreuna cu pantalonasii din lana merinos.asta pentru ca sctecele sunt foarte ieftine, se spala bine si se usuca relativ repede(daca e cald cateva ore).initial nu mi s/au parut atat de bune, asta pentru ca nu urmasem instructiunile de a le spala de vreo 3 ori inainte de folosire si nu stiam sa le impaturesc, ceea ce s/a rezolvat si a devenit o joaca.la fel si folosirea lui snappi.incerc sa il schimb imediat ce se uda.pentru spalat folosesc nucile de sapun(le pun intr/un borcan cu capac cu apa cald pe care il agit vreo 10 s pentru eliberarea saponinei) cu o lingura de bicarbonat si ulei esential de tea tree ca balsam(miroase f bine). prefer sa spal in fiecare zi,la program scurt,si iese totul bine. oricum se aduna body/uri si altele si trebuie sa spal.totul e natural,fara chestii in plus si nu mi se pare un efort prea mare,chiar am aflat multe lucruri folositoare cu scuteceala.
    multumesc adelle pentru informatiile de pe blog
    sanatate la bebei

  • pitulicea , Direct link to comment

    buna
    Sunt in testari de pop in si wonderoos, nu ma pot hotari asa ca as vrea din fiecare, si poate chiar si prefold .Miruna mea are 10 luni, aproape 10kg, si deja merge in picioare. Dupa ce am inceput sa citesc de scutece refolosibile, in cateva zile m-am si hotarat sa folosesc si eu, dar inca nu ma pot hotari intre pop in si Wonderoos, pt picioruse un pic mai grasute. Daca aveti ceva de vanzare nu ezitati sa ma contactati [email protected]
    o zi buna

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *